Новият албум на “Виолетов генерал” започва с “Вдъхновение”

Сингълът на новия албум на култовата група от края на 80-те “Виолетов генерал”, се казва “Вдъхновение” и ще бъде представен официално на 25 юни 2020 г. с подкрепата на Столична община по инициативата #Солидарност_B_Kултурата“. Сингълът и албумът ще бъдат подготвени от Емил Вълев, Ангел Пенчев и Георги Стрезов, които заедно ще реализират проекта. Издаването най-вероятно ще бъде поверено на музикална къща Ривасаунд.

Като стилово съдържание албумът може да бъде определен като микс от синтпоп, електро, колдуейв, пост – пънк и рок. Музиката е насочена към широката публика, по специално хора, които се интересуват от оригинална, динамична и на моменти по–задълбочена музика.Посланието, което целят авторите, е да поднесат на аудиторията позитивни, енергизиращи и интелектуални усещания.

Ето и пълният текст на „Вдъхновение“:

Ти трябва в мрака път да търсиш

и трябва някак си да го намериш.

Пристигаш пред врата големи,

където мислиш, че ще минеш без проблеми.

Реалността обаче тук е друга –

вратите имат ключ особен

и, ако ти не знаеш как да го намериш,

ще трябва със душа смутена там да бродиш.

Не се отчайвай, времето ще дойде

и ще узрееш за деня,

когато ще си ти спокоен.

Без страх ще тръгнеш през света,

безкрайните поля и степи

ще се отворят като на тепсия

и ти ще полетиш нагоре,

и нищо няма да те спира.

Фронтмен на „Виолетов генерал“ е Емил Вълев – създател на групата и композитор на музиката. През годините негови партньори са : Евгени Генчев – басист, актрисата Сибила Серафим – вокал и бас и Изабел Нешева – фотограф и студентка по философия в НБУ, също изпълнаваща бас партиите.

Сингълът ще бъде представен на страниците на Виолетов генерал и Емил Вълев, Ривасаунд и други платформи. Проектът “Времето и личността” се реализира с подкрепата на Столична община, по инициативата “Солидарност в културата”.

COVID 19 и спомените от социализма

(Четиво за родени в края на 80-те и по-нататък…)

COVID 19 e идеална възможност да се предаде на новите поколения урок по история на социализма. Не че го има в учебната програма, но пък, когато децата и внуците ви не разбират точно какво е било едно време, сега има чудесни начини за предизвикване на емпатия и симулиране на реални преживявания.

Да вземем пътуванията в чужбина. Ние просто не пътувахме в чужбина.Също както сега. Като изключим спорадични излизания в страни от социалистическия блок, които човек общо взето обикаляше бързо под формата на международни пионерски лагери, международни студентски бригади или посещение на роднини/приятели, целият останал свят оставаше зад „Желязната завеса“. Нямаше туристически оферти, нямаше лоукост полети, нямаше уикенди в Гърция дори! Стояхме си у дома, родителите ни пращаха за разнообразие на село или ни мъкнеха всяка събота или неделя на Витоша, а на почивка се ходеше веднъж годишно и то все в България. Черно море си беше единственото място за море по подразбиране и то дори много ни се услаждаше! (Също както предстои да се случи и това лято.)

По време на социализма не ходехме на ресторанти. Също както сега. Първо нямаше толкова ресторанти и второ – там беше скъпо. Това се считаше за изключителен лукс! И като изключим някои тарикати на ръба на закона и хора от номенклатурата, ходенето на ресторант се изчерпваше с едно ритуално посещение в края на лятната ведомствена почивка или на 50-годишнината от сватбата на баба ви и дядо ви например.

На новите поколения може да им прозвучи скандално, но по време на социализма нямаше дори кафенета, където да си губим времето. Да, имаше я сладкарница „България“, но и там не ходеше кой да е…Тази работа с масовото кафепиене се извършваше основно на работното място и „ядеше“ от работното време, което пък в крайна сметка „изяде главата“, образно казано, на социалистическата икономика. За протокола трябва да се отбележи, че на работа работниците и служещите нямаха кафе машини, а си правеха нес кафе или турско с бързовар.

И, представете си, учехме само в България! (Както ще се случи и сега.) Това Германия, това Великобритания, това САЩ – само през крив макарон или евентуално по висша партийна линия. И пак станахме хора де. Даже българския го знаем на ниво С2 за разлика от някои деца и внуци, завършили по света и у нас.

И, разбира се, най-яркият отличителен белег на социализма – опашките!

Ние непрекъснато се редяхме на опашки. Също както сега. За хляб, за мляко, за месо, за банани, за кола…Разликата е, че просто не спазвахме отстояние от 2 метра. Иначе никаква опашка не можеше да ни уплаши. То си беше национален спорт.

Всичко гореизброено прави тези поколения – поколенията, родени през 20 век, до началото на осемдесетте, много по-устойчиви на влиянието на COVID 19. (Но само тези от соцлагера.) Така, ние сме с едни гърди напред от западния свят, с който се сляхме през последните 30 години.

И, донякъде, сме малко по-подготвени, ако ни се случат и други неща от социализма дежа вю. Като недостиг на стоки, вдигане на цените, ниски заплати и още по-голям тоталитаризъм, пък бил той и дигитален. Но пази Боже!

Иначе през социализма имаше и готини неща. А най-готиното беше, че приятелите си ходеха на гости ама без никакво предупреждение и това си беше абсолютно в реда на нещата. Просто звъниш на вратата и толкоз. Но това вече със сигурност ще остане в миналото…

ЕС цели 2020 в образованието – де е България?

Шест цели си поставя Европейският съюз в образованието за 2020 г. в мониторинговия доклад на ЕК, публикуван през есента на м.г.:

 1. Средният процент на ранно напусналите образователната система да бъде 10 на сто /в момента 10,6 %/.
 2. Завършилите висше образование на възраст 30-34 г. да бъдат средно над 40 % /сега 40,7 %/.
 3. Обхватът в ранно образование на 4 г. деца да бъде средно 95 % за страните членки /в момента 95,4 %/.
 4. Процентът на слабите постижения по ключовите компетенции четене, математика и природни науки да падне на 15 % /в момента средно около 20 на сто за всяка от трите: четене 19,7 %, математика 22,2 %, природни науки 20,6 %/.
 5. Делът на заетите във възрастта 20-34 г., които вече не са в образователната система да е 82 % /сега 81,6 %/.

Конкурси за детска рисунка и детски разказ

Издателска къща „Авлига“ обвява два конкурса –  за детска рисунка и за детски разказ, по новите детски криминални поредици Трите ??? /Трите въпросителни/ и Трите !!! /Трите удивителни/.

Кой може да участва?

Конкурсите са предназначени за деца на възраст 10-12 г. или ученици в 4., 5. и 6. клас и техните преподаватели в начален етап, по изобразително изкуство и по български език и литература.

Условия на конкуса за детска рисунка „Нарисувай тримата детективи!“

Да се нарисува илюстрация по една от двете книги от поредицата Трите ???:

 • „Трите ??? и Призрачният замък“ от Роберт Артър;
 • „Трите ??? и шептящите кукли“ от Андре Минингер.
 • Илюстрацията трябва включва изображения на тримата детективи от поредицита Трите ??? – Юстъс, Питър и Боб.
 • Илюстрацията следва да е във формат А4.
 • Материали, за създаване на рисунката – по избор. /Не се приемат компютърни изображения./
 • Всеки участник трябва да има ръководител /начален учител или учител по изобразително изкуство/, който да ръководи изпълнението на проекта.
 • Всеки участник може да кандидатства в конкурса с една /1/ рисунка.
 • На гърба на рисунката трябва да има име и фамилия на участника, име, фамилия и училище, в което преподава ръководителят, служебен телефон и имейл за връзка.

Критерии за оценка:

 1. Рисунката да отразява съдържанието на една от двете книги. /30 т./
 2. Постигане на индивидуално изображение на всеки от тримата детективи, което отговаря и на характера на героя. /40 т./
 3. Художествено изпълнение. /30 т./

Награди:

I награда – ваучер от книжарници „Хеликон“ на стойност 50 лв. и безплатно предоставяне на следващата книжка от поредицата Трите ??? /за художника и неговия ръководител/

II награда – ваучер от книжарници „Хеликон“на стойност 30 лв. и безплатно предоставяне на следващата книжка от поредицата Трите ??? /за художника и неговия ръководител/

III награда – ваучер от книжарници „Хеликон“на стойност 20 лв. и безплатно предоставяне на следващата книжка от поредицата Трите ??? /за художника и неговия ръководител/

Най-добрите рисунки ще участват в изложба, посветена на поредицата Трите ???, която ще се състои в Гьоте-институт, София през април 2020 г.

Срок на конкурса: 20 март 2020 г.

Адрес за получаване на рисунките: София, ул. Васил Друмев“ 36, за Диана Топенчарова /ИК „Авлига“/. За допълнителна информация можете да отправите запитване на avliga@avliga.bg .

Условия на конкурса за детски разказ „Разкажи история с Ким, Франциска и Мари!“

 Да се разкаже история за трите героини на поредицата Трите !!! – Ким, Франциска и Мари. (Можете да се запознаете с характера на героините от вече излезлите от печат книжки от поредицата „Телефонна клопка“ от Мая фон Фогел и „Опасен чат“ от Хенриете Вих.)

 1. Историята трябва да е в обем до две страницици и да е написана на ръка.
 2. Историята трябва да е различна от съдържанието на двете книжки от поредицата, излезнали на български език – „Телефонна клопка“ и „Опасен чат“.
 3. В историята трябва да участват и трите главни героини от поредицата „Трите!!!“ – Ким, Франциска и Мари.
 4. Всеки участник трябва да има ръководител /начален учител или учител по български език и литература/, който да ръководи изпълнението на проекта.
 5. Всеки участник може да кандидатства в конкурса с една /1/ история/разказ.
 6. В края на разказа трябва да има име и фамилия на участника, име, фамилия и училище, в което преподава ръководителят, служебен телефон и имейл за връзка.

Критерии за оценка:

 1. Оригиналност на разказаната история. /30 т./
 2. Съответствие на характерите на трите героини с тези от поредицата „Трите!!!“. /40 т./
 3. Богатство на езика, правопис. /30 т./

Награди:

I награда – ваучер от книжарници „Хеликон“ на стойност 50 лв. и безплатно предоставяне на следващата книжка от поредицата Трите !!! /за участника и неговия ръководител/

II награда – ваучер от книжарници „Хеликон“на стойност 30 лв. и безплатно предоставяне на следващата книжка от поредицата Трите !!! /за участника и неговия ръководител/

III награда – ваучер от книжарници „Хеликон“на стойност 20 лв. и безплатно предоставяне на следващата книжка от поредицата Трите !!! /за участника и неговия ръководител/

Най-добрите разкази ще бъдат прочетени по време на награждаването, което ще се състои в Гьоте-институт, София през април 2020 г.

Срок на конкурса: 20 март 2020 г.

Адрес за получаване на разказите по пощата: София, ул. Васил Друмев“ 36, за Диана Топенчарова /ИК „Авлига“/ или сканирани на имейл avliga@avliga.bg . При изпращане по имейл, моля пишете в Subject (За конкурса).