>Рекламата може и да е лъжа, но лъжата никога не е реклама

>

Бях се отказала да пиша за това и да отмина с презрение една измама с реклама, която ми се случи. След като обаче същите хора ми предлагат отново сътрудничество, сякаш нищо не се е случило, няма как да се въздържа. Защото като излъжеш веднъж клиента си, трябва все пак да ти е ясно, че не можеш да разчиташ повече на него. Гьонсуратлъкът не помага.
Преди няколко месеца ни предложиха реклама в тематично приложение на вестник “Стандарт”, което има връзка с бизнеса на фирмата, в която работя. Цените – много прилични, пълен тираж на книжката към вестника, че даже и PR материал можеш да си напишеш в същия обем, в който пускаш рекламата. Речено-сторено. Пишем, плащаме и чакаме. Идва денят Х. Купувам в. “Стандарт” – няма приложение. Звъня в редакцията: “Сигурно е станала някаква грешка, приложението излезе. Попаднали сте на изключение”, отговарят ми уверено оттам. Купуваме втори вестник в София от центъра – пак няма приложение. “Ами не е възможно”, казват ми от рекламния отдел, “ето при нас в централата го докараха, ще ви го изпратим.” Хубаво, ама приложението трябваше да е в пълния тираж, а не само в централата на вестника…Започваме да звъним по страната и да поръчваме на колегите си да купят вестник “Стандарт”. Първи град – няма приложение. Втори град – няма приложение. Трети, четвърти, пети, шести, седми…Като стигаме до десетия регион без да се докопаме до заветното приложение, решавам да спрем инвестицията в тиража на вестника и да видим кой откъде е. Междувременно ги “бомбардирам” с информация за всички региони, в които не сме могли да си купим вестник с приложение.
Не след дълго получаваме оферта да ни пуснат същата реклама до края на седмицата, цветна, в който искаме брой на вестника, на което място искаме. Естествено веднага искам броя със седмичната телевизионна реклама. Както и предполагам обаче, точно там не може. Вече нямало място (да, бе!). Избирам си друг брой, избирам си мястото, рекламата излиза и ми казват просто за сведение колко струва в действителност, за да видя какъв голям жест са ни направили. Да, обаче има една малка подробност. И тя е, че ние никога не бихме рекламирали във вестника просто така, защото нямаме интерес от такава реклама. Искахме да рекламираме целево в едно тематично приложение, което наистина се появи (виж снимката), но тиражът му остана дълбоко пазена тайна.