>"Карай внимателно! София има нужда от теб…"

>Ако рекламното изречение свършваше дотук, щеше да е горе долу приемливо. То обаче продължава. “Карай внимателно! София има нужда от теб, за да бъде различна.”?! Може би вече сте видели рекламните билбордове на кандидата за кмет на София Георги Кадиев, които са по цялото протежение на пътя София-Бургас. Без никакви излишни картинки, само бели букви на червен фон (той е от вида “червено юпи”), за да не разсейват шофьорите. Всъщност обаче надписът ги разсейва. Най-малкото, защото е напълно неразбираем. В случай че не шофирате, скучаете и имате интереси в рекламата, след много умуване стигате до извода, че може би той е искал да каже, че всеки от нас може да направи София различна, в смисъл по-добра. (Защото различна може да бъде и по-лоша.) Ако е така (само догадка), рекламното изречение трябваше да бъде “Карай внимателно! София има нужда от теб. Нека да я направим различна!” Така някак си щеше да се чувства съпричастност между общината и столичани, защото ако софиянци можеха сами да си благоустроят града, нямаше да им трябват кметове. В същото време билбордовете на Кадиев са доста дискриминационни, защото поставени така – насред националната пътна мрежа, на практика казват на всички останали, които не са от София: “Ти можеш и да не караш внимателно” или най-малкото “Не ме интересува как караш…”. Тцъ, тцъ…добре че има достатъчно катаджии. Толкова за Кадиев.
Другият недомислен билборд по пътищата несъмнено е на Атанас Семов от РЗС. Няма по-голяма рекламна глупост от това първото ти обещание да е абсолютно неизпълнимо. Просто защото президентът няма правомощия да уволни премиера. На практика всички виждат, че още първото ти обещание е предизвестена лъжа. Няма какво повече да се каже наистина. Разбира се нито Кадиев ще стане кмет на София, нито Атанас Семов президент на България (поне не този път). Ама и рекламата им не им помага.
И накрая не мога да отмина още едно рекламно-пиарско решение, свързано с политиката, което можем да наречем още “PR мой – враг мой!”. Изтъпанчването на Цветан Цветанов с калпак и потури, в стил туристическа брошура от зрелия социализъм, е най-лошата услуга, която можеше да се направи на този човек. Това е така понеже слабите страни на неговия имидж са, че е недотам образован, недотам компетентен и недотам на нивото, на което трябва да бъде за тази позиция. Затова такъв политик следва да го облечеш в “Армани” и да го туриш на корицата на някое луксозно списание, а не на тревата с цървулите. Все пак Арманито си е Армани. Както виждате и американските посланицине го отминават.