>Политическите кампании и Смешното

>Отначало това изглеждаше като шега. После се оказа, че е истина. Предизборната кампания на управляващата партия се подгрява от комерсиални тв шоу програми като “Комиците”, “Пълна лудница” и “Господари на ефира”. За да си поиграем с думите, които понякога са безкомпромисни, можем да кажем, че това всъщност е много подходящо. Защото често пъти политиците са “комици”, положението в държавата е “пълна лудница”, но те (политиците) продължават да бъдат “господари на ефира” (много добре ми се получи). Със закачките обаче дотук. Защото каква е целта на Смешното? Целта на Смешното е да осмива, да подлага на съмнение, да казва забранените истини по различен начин, да критикува и, разбира се, да забавлява. А каква е целта на политическите кампании и на политиката? Целта им е да убедят хората, че има една по-малка група хора, които знаят как да решат проблемите на по-голяма група хора и с това да направят живота им по-добър. А не просто да ги забавляват. Защото хората могат да се забавляват и сами, и обикновено го правят и без политиците. Суровият извод е, че политиците, които правят това, са много елементарни. Но това е най-малкото, което може да се каже. Самите политици, с комичната гарнитура на кампаниите си, все едно казват на хората: “Не можем да ви предложим нищо съществено, не знаем как да решим проблемите ви, затова нека поне да ви позабавляваме, за да бъдете все пак доволни от нас.” Няма съществена разлика между политиците, които плащат за гласовете на гласоподавателите и тези, които им подхвърлят зрелища. И в двата случая те са еднакво безсилни и просто няма какво друго да предложат. Логичният извод е, че тези, които обикновено предлагат зрелища, най-вероятно са склонни да предлагат и хляб (пари) поради липса на политически потенциал и истински добри идеи как да си вършат работата. Освен всичко останало, Смешното много бързо може да стане неудобно. Както се случва и сега. Чудя се как “Комиците” или Жоро Бекъма ще развеселят хората от Катуница? Може би ще им разкажат някой виц за цигани…
Всъщност шоумените не са виновни. Те винаги са се предлагали за пари. Въпреки че добрите актьори би трябвало да са част от интелектулния елит на нацията. Но да кажем, че в случая става въпрос за техните продуценти, а не за самите тях. Нали ги харесваме, за разлика от политиците. Работата е там, че от нелепостта на такава ситуация би трябвало да светне крушката на някой, който все пак отговаря за тези политически кампании, и той (тя) да не позволят да се случи това, което вече се случва. Но не би. На никой не му е светнало.
Иначе шоумените и шоупрограмите явно се радват на голяма държавна любов. Иначе защо милиони от оперативна програма “Конкурентоспособност”, която по принцип е предназначена да даде едно рамо на българската икономика (горката!) ще отидат за оборудване и подкрепа на най-популярните тв шоу програми? Отговор има и ние го знаем. Но, за да останем верни на Смешното, нека предположим, че освен като държава на алкохолния туризм, предстои да се утвърдим и като държава на шоу програмите.