Кога ще ги стигнем американците? (В друг смисъл…)

NBC

Това се казва изненада! Сигурно нямаше по-неочаквана новина за българина  от основния скандал, съпътствал дългоочакваната и дългокоментирана среща Тръмп – Путин, колкото новината за проблемите на американския президент в САЩ. Първоначалните сухи коментари у нас бяха напълно лишени от истински новости и безпомощно издишаха с теглене на локуми и смучене от пръстите, докато не се намери някой, който се сети да пита какво аджеба става на фронта на щатските средства за масова информация?

Шокът на американците от това, че техният президент не подкрепя институциите им и косвено се разграничава от тях, е едно от най-неразбираемите неща за българската публика. Някои му казват “културни различия”, но тук не става въпрос точно за това. В една държава, чието създаване и развитие се крепи на закона с главно “З” и силата на институциите, това си е кощунство и сигурно началото на края за Тръмп. В една друга държава хората се питат WTF или в превод “За какво говорят тия всъщност?”.

На фона на парвенюшкия тон в българската политика, който българите като цяло си харесват и му подражават, поведението на Тръм си е съвсем ок и можем да кажем, че човекът си е  “от нашите”. Какво по-нормално от това институциите да се плюят и да си подливат вода едни на други? Ами я да погледнем “главите” на българските институции. Взаимните оплювки са им редовно занимание, което сигурно се планира по график в седмичните им програми. И тук не става въпрос само за престрелките власт-опозиция, ами за институции стожери като президент и премиер. Ако тяхното поведение в посока уважение към държавността ни беше проблем, досега да гледат властта през крив макарон. Но всъщност това им поведение по-скоро ги укрепва на власт, отколкото да разклаща положението им.

Елементарният безплоден популизъм, неглижирането на държавата и безмозъчните политически реакции са ежедневие, с което напълно сме свикнали и изобщо не ни прави впечатление. Даже ни е скучно. Да му мислят американците и да им е честит антиинституционалния президент!

А че стандарта им на живот няма да го стигнем скоро вече отдавна сме разбрали.

Дали обаче не трябва да стигнем първо отношението им към собствената им държава?