>Безмислен ли беше вотът? Ако да – защо?

>Да, безмислен беше. Като не можеш да спечелиш един негативен вот, със всеки следващ път показваш, че си слаб и че не те бива. В този смисъл не е необходимо да показваш повече от три пъти, че си слаб. Хората и без това са отчаяни, че няма кой да реализира волята им.
За скуката и празните приказки изобщо няма да говорим. Една от основните заблуди на политиците е, че си мислят, че хората се интересуват от това какво говорят. Нищо подобно. Те се интересуват от това какво правят, но медиите им създават изамна среда, в която говоренето ужким е много важно.
Това, което една истинска опозиция трябва да може да направи, когато се счита, че хората са истински недоволни и искат да сменят правителството, е да може да организира хората да протестират и да принуди управляващите да подадат оставка. Оказа се, че сегашната опозиция не е в състояние да направи това. (Или пък ,че хората всъщност не го желаят.) А когато доста хора все пак излязоха да протестират, политиците се уплашиха и се почудиха кои са всъщност тези хора? Ами същите, от които ги дели пропаст.

>Този път "Кремиковци" наистина ще фалира

>

Този път “Кремиковци” наистина ще фалира. Дето се вика не остана. Правителството имаше един добър шанс да продаде комбината през лятото на най-големия световен производител на стомана, но реши да го пропусне. С любезната подкрепа на синдикатите и на фона на българо-съветската /по-точно българо-украинската/ дружба. Сега вече няма накъде. Понеже всички крупни производители от глобален мащаб са го закъсали тоже. И защото положението на комбината е толкова тегаво, че всеки гледа да му свърши мандата преди комбинатът “Кремиковци” да е фалирал окончателно. Този път обаче няма накъде. Мандатът ще свърши съвсем скоро, а парите са свършили отдавна.
Сега въпросът е по колко ще дават жилищната площ на квадратен метър? Като мине кризата.

>Евронервизия

>

Евровизия е най-ужасното нещо, което съм гледала/слушала някога. По една случайност, заради Елица и Стоян, гледах някакви страшни неща миналата година. Не се сещам за нищо по-некадърно, фалшиво и уродливо в сферата на музикалното шоу, с което да съм си губила времето. Даже чалгата ми е някак си по-мила…Поне има еднороден стил.
В този смисъл няма никакъв смисъл да се спори, че нещо е накадърно и не трябва да участва във фестивала. Напротив! Ако нещо е ужасно противно и некадърно, то задължително трябва да участва в Евровизия, защото такива са 99 % от изпълненията в този фестивал – в основата си един “успешен” европейски проект, който отгоре на всичко се е оказал “устойчив”.
Така че няма смисъл да се хабите. Колкото по-некадърно, толкова по-добре.
Добре че Елица и Стоян не спечелиха.
Понеже те все пак са талантливи.

>Батко без Братко на "Беднякът милионер"

>Един прекрасен филм – “Беднякът милионер” (режисьор Дани Бойл, сценарист Саймън Бофуа, по романа на Викас Сваруп, три награди “Златен глобус” и 10 номинации за Оскар), в събота вечер имаше ВИП зрител в “Синеплекс”. Батко (който даде 100 и не знам си колко милиона лева на Братко, за да строи пътища и с това бръкна в очите на Европейската комисия) беше дошъл да види историята за двамата братя, израснали сираци в гетата на Мумбай и като по чудо останали живи.
Препоръчвам ви този филм първо заради страхотната игра на артиста в главната роля – Dev Patel, второ – заради невероятните кадри, които ще видите от истинската Индия и трето – заради хубавата история.
Сравнителният анализ, който може да се направи между двете двойки братя, споменати в началото, би бил възможен, но отегчително дълъг. Затова ще направя само един щрих. В началото на филма се задава въпросът: Защо Джамал (главният герой във филма) успя да спечели 20 млн. рупии от “Стани богат”? (цитирам по памет) А: Защото е образован и се е подготвил добре . В: Защото са му подсказвали. С: Защото е необразован, но е имал късмет. D. Така е било писано. Отговорът в края на филма е D.
Да видим сега какъв е отговорът на въпроса: “Защо Батко си ходи спокойно на кино, въпреки че е злоупотребил със 100 милиона и кусур лева?” А. Защото българският Закон за обществените поръчки е направен така, че да може да се злоупотребява безнаказано. В. Защото България няма адекватен Закон за конфликт на интереси и всички институции се правят, че не знаят какво е “конфликт на интереси”. C. Защото в България няма воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. D. Така е било писано.
Тук грешният отговор е само един. …А! Пропуснах да кажа, че буквалният превод на заглавието е “Помиярът милионер”.

>Влюбени или пияни

>Много е досадно това непрекъснато напомняне, че трябва да избираме дали да празнуваме Свети Валентин или Трифон Зарезан. Наистина не виждам защо това се налага? Да си влюбен и да си пиян са две много сходни състояния, с приблизително сходни усещания. Първо, и в двата случая, се чувсташ щастлив, така че най-важното е налице.
Второ, и двете състояния са кратки. Едното в буквален смисъл, а другото – на фона на относително дългия житейски път, който трябва някак си да преминем, за съжаление, далеч не влюбени /пияни/ през цялото време.
Трето – и от двете може да ти стане много зле, ако не внимаваш. С едното – ако прекалиш, с другото – ако го изгубиш. Даже, в известен смисъл, и двете състояние могат да ти донесат големи вреди. Едното – здравословни. Другото – душевни.
И все пак толкова много хора са влюбени и толкова много хора са пияни въпреки всички опасности. Най-вероятно, защото тези две състояния са по-хубави от всичко останало.