>Ако главите продължават така, рибата съвсем ще се вмирише

>
Ако се чудим защо българинът е простак, не се поздравява на улицата, в асансьора, в магазина, в транспорта се ръга като добитък на заколение и не отстъпва място на по-уязвимите групи като пенсионери и бременни, а по пътищата шофьорите се кълнат като героините от “Чичовци” на Иван Вазов, то вече няма защо да се чудим. Понеже всъщност не друг, а неговите управници се държат като селянки на мегдана и си разменят реплики, които могат да си разменят хашлаците в махалата, но не и главите на държавата.
Първо,трябва категорично да кажем,че е абсолютно извън всякакъв протокол и бонтон един премиер, пък бил и той и най-обичаният, да прави забележка на един президент, пък бил той и най-омръзналият и PR-прозрачният.
Още по-тъпо е обаче, когато вторият започне да се връзва на първия и да му отговаря със сходни по интелектуален заряд изречения.
В крайна сметка това се отразява много противопоказно на електората. Държанието в стил: Are you talking to me?! води до трайни изкривявания в поведението на народонаселението, което започва да възприема най-висшите постове в държавата като боксьорски ринг, около който публиката наддава за крайния победител.
Е, вярно е, че интелигентността е крайно недостатъчна даденост за оцеляване в политиката, но поне е минимално задължително условие.

>Медиите и смъртта

>Днес роднините на загиналите в Охридското езеро ще заминат на най-мъчителното си пътуване – то ще ги отведе до мъртвите им близки, които те трябва да разпознаят. Преди днешния ден обаче редица вестници се “погрижиха” някои от тях да ги видят предварително на огромни снимки по първите им страници – метнати по корем върху спасителните лодки или влачени за ръце, с разголени тела, преди да ги качат на палубата. И, разбира се, достатъчно ясни, за да познаеш човека по тялото, дрехите, косата…Въпросът с проявяването на етика при показване на всякакъв вид жертви все още остава кауза пердута за българските печатни медии, показа и тази трагедия. Защото когато правиш/публикуваш такава снимка се очаква да можеш да си представиш как би се чувствал братът, съпругът, синът, съседът на жената, чието тяло показваш проснато по корем на лодката? Трябва да си представиш дори, че това е твоето тяло. Да си зададеш въпросът ще ти хареса ли тази снимка ако ти самият си на нея? „Професионализмът” на фоторепортерите беше включил явно и търсене на самодейни снимки от телефон и фотоапарат на попадналите във водата пътници на потъналия кораб. Снимки, които изглеждаха глуповато и безмислено за публиката, но сигурно са били непоносими за тези, чиито близки са останали под водата и които отчаяно са се опитвали да разпознаят малките им фигурки. Разбирам изкушението на един вестник да публикува нещо “натурално”. Но дори и за това си има корективи и начини, и те се отнасят до броя на тези снимки, тяхната големина и разположение (ако все пак непременно трябва да ги има). Има и черни ленти/размазване, които да не позволяват прекалена яснота. Защото всички хора достатъчно добре знаят, че смъртта е ужасна, а мъртвите също се нуждаят от известно уважение. И изобщо наистина ли някои медии си мислят, че искаме да ни показват смъртта в едър план? Не, не искаме. Всички други отговори, различни от този, говорят за отклонение.