>Кръчмарска иновация от Ловеч

>
Вместо да подвиквате “Ало!” и “Ако обичате”, “Извинете” или “Може ли за малко”, както и да правите отчаяни жестове с ръце и да хвърляте подканящи погледи към келнера, тук направо натискате звънеца, тъй както си седите на масата и той се явява в цялото си величие. Единственият недостатък е, че всеки, който седне на масата, започва да натиска копчето просто за да види дали работи, поради което обслужващия персонал трябва постоянно да напомня на клиентите да не го правят без причина…

>Предложение за септемврийски уикенд

>
Топлите дни намаляват, денят се скъсява, а слънцето се показва все по-рядко отколкото ни се иска. Как да откраднем още малко възможност за протягане на топло? Естествено, като отскочим до Гърция. Но не само на плаж, не. А като съчетаем културното с приятното (в случай, че за някой културното не е приятно, а приятното не е културно). Та предложението е следното: София – Солун – Метеора – Лариса – Катерини – Солун – София, с едно преспиване някъде след Лариса и преди Катерини. За целта е нужно да тръгнете в 6.30 сутринта, така че с границата и кратките спирания,в13.30 ч сте на Метеора. Можете да минете по магистралата за Игуменица, ако не искате да пътувате по един и същ път на отиване и на връщане. Важно е обаче да знаете, че е по-добре да продължите по магистралата до Малакасио и оттам да завиете към Калабака (градчето до Метеора), а не да се отбиете от магистралата още при Гревена, защото ви чака близо 60-70 км планински и много завоест (макар и добър) път.

И така вече сте на Метеора. Веднага се захващайте с обиколка на манастирите (общо 6 за разглеждане), защото работят до 17.30 ч. Пригответе се и за голямо изкачване и слизане по стотиците стълби до върха на съответната скала. (Упражнението, с леко преувеличение, се равнява приблизително на маршрута от Драгалевци до Голи връх пеша.) Може да започнете от “Св. Николай” и да завършите в “Св. Стефан” или обратното. Посещението на всеки от манастирите, с изключение на “Св. Николай”, струва 2 евро на човек. Днес тези места са повече туристически, отколкото поклонически, въпреки че е забранено на влизате с къси гащи или без ръкави. Най-голямото удоволствие обаче е изключителната (и различна) гледка, която се разкрива от всеки нов изкачен обект.
Дотук с културата.Напускате един пейзаж, който се доближава малко до Белоградчишките скали, но в доста по-голям мащаб…И тръгвате накъде? Към морето!
За час-час и половина минавате през Лариса и стигате живописния крайморски път, който минава покрай Катерини и стига до Солун. Понеже вече ви е омръзнало да шофирате, може да изберете първото градче, което ви се изпречи на брега. В случая това е Платамонас, но то е доста оживено и шумно, в случай че предпочитате тишината. Затова пък следващото по брега – Пантелеймонас, е истински рай на спокойствието с чудесен голям плаж, и когато на другия ден човек лежи на този плаж, се чуди как може да е бил такъв идиот и да е отишъл отново да почива на Българското черноморие…

Иначе стаите са по 40 евро (сигурно има и по-евтини). Проблемът е, че покрай кризата Гърция е потънала дълбоко в сивата икономика и ако случайно нямате кеш или сте го свършили – може никога да не намерите нито банкомат, нито място, на което да платите с карта.
И така на другия ден се събуждате когато си искате, пиете едно гръцко кафе и чакате да стане към 9.30-10.00, за да отидете на плажа. Към 3.00-4.00 ч следобед спокойно потегляте обратно към родината, без много-много да бързате, защото на границата вече няма опашки.

>FB бил струвал $ 33 млрд. На кого?

>Новината, че пазарната оценка на Фейсбук е 33 млрд. долара вече е стара, но ме сърби езикът за едни други сметки. Чудя се докато находчивите млади основатели на мрежата са на път да спечелят първия си милиард, колко ли са на път да загубят милиони работодатели? Дивотиите, с които се занимава една огромна част от обитателите на това пространство, са просто потресаващи. И, разбира се, са свързани с огромни загуби на време.
Прави ми впечатление, че чужденците, които познавам, не си позволяват да пребивават в мрежата през работно време. Но затова пък нашего брата…о-о-о, баш през работно време е вътре и още как!
Да сметнем сега, ако в България наистина има 1 милион активни потребители и поне половината от тях са на работа, и губят поне по един час на ден за fb през работно време, какво ще се получи? При положение, че официалната средна работна заплата в страната е 600 лв., при осемчасов работен ден и 22 работни дни в месеца, цената на час труд излиза средно 3,40 лв. (с извинение). Умножено по половин милион потребители на ден това прави 1,7 млн. лв. загуби дневно, 37 400 000 лв. загуби месечно и 448 800 000 лв. загуби за българските работодатели на година! При това сами разбирате, че тези цифри са силно занижени поради факта, че много хора прекарват повече от един час на ден във Фейсбук и поради занижените официални стойности на труда в страната.
Така че като пуснат fb на борсата през 2012 много хора ще могат да инвестират в … собствените си загуби. Интересно наистина. Дали пък това няма да са новите ипотечни облигации?

>Ало, ало…

>След като излях гнева си срещу “Глобул” и неговата кампания да продава агресивно пакети със стационарни телефони при положение, че все още има въпроси около качеството на необходимата за това инфраструктура, трябва да призная, че моят стационарен телефон най-после проработи. Това стана след доста нерви, разкарване и накрая … намиране на познат във фирмата. Оказа се, че настройката на телефона може да стане и от разстояние, въпреки че първоначално се опитаха да ме накарат да се разкарвам с апарата из апартамента, докато налучкам най-подходящото място за “връзка с централата”, връзка са клетката, със сателита или каквото и да е там…В интерес на истината, в момента връзката е по-добра дори от тази на БТК. Да видим докога.
Всичко е добре щом свършва добре. Но трябва да призная, че нито аз, нито този, който наистина избра тази услуга, щяхме да го направим, ако знаехме какво ни чака.