>PR в защита на вредния силикон

>Необичайна PR кампания подема Националната здравна служба на Великобритания. Притеснени от наплива към здравната каса на желаещи да се подложат на отстраняване на силиконови бюстове с материал на френската PIP, здравните власти на Острова решили да похарчат 135 000 паунда, за да спрат вълната от желаещи да легнат под ножа. Кампанията, която ще протече и в социалните мрежи, включва и плакати за кабинетите на джипита и болниците, пише във вчерашния си брой английският “Телеграф”. Посланието гласи, че последната препоръка на здравните власти и на eкспертите по пластична хирургия е жените със силикон от марката PIP (Poly Implant Prothese) да не прибягват към отстраняването му освен ако нямат симптоми като болка и напрежение. “Имплантите нямат връзка с рака на гърдата и няма явни доказателства, че са по-вредни от която и да е друга марка”, се твърди в рекламата. Касата обявява, че ще се съгласи да махне имплантите на тези, които са си уголемявали бюстовете с частни операции, само ако лекарят им разреши, но самата тя ще финансира подобни интервенции само ако това се налага по клинични причини. За беда на държавната служба обаче шефът на Британската асоциация на пластичните хирурзи настоява на своето, че все пак по-добре е 40 000 жени в страната да сменят съмнителния силикон. Както се казва всеки си гледа интереса. И понеже частните компании, които са извършвали манипулациите, също отказват да финансират подмяната, на англичанките май ще им се наложи да си плащат сами, въпреки протестите. За нашата здравна каса няма какво да се притесняваме – тя със сигурност няма да плати нищо на никого. Колкото и да е странно една от малкото държави, които заявиха, че ще подкрепят финансово жените в това неприятно начинанине е…Колумбия. Другият вариант е…мъжът ти да е пластичен хирург, но със сигурност не са много тези, които могат да разчитат на него.

>Какво ще се случи на Витоша след Цековизацията?

>

Днес минах край протеста пред Парламента към един. Хората бяха малко и не вдигаха шум. Бяха се постарали да направят доста плакати. За съжаление иницативата срещу промените в Закона за горите не събра достатъчно подкрепа и мина вяло. Струва ми се, че една от причините за това е липсата на ясно послание какво я чака Витоша, ако се допусне нейната “цековизация”? А то е просто и ясно:
1. София ще остане с по-малко природа. След презастрояването на столицата и изчезването на паркове и градинки, Витоша е единственото, което й остана. И то все е още е много много добро! Но няма да е за дълго. Защото повече писти и влекове означава по-малко гора. А собственикът на ски съоръженията в Банско вече е доказал, че има размах в изсичането. Успокоението от страна на министъра на околната среда, че пак ще има одобрения и процедури, не значи абсолютно нищо. То процедурите ги има и сега, даже преди либерализацията на закона, но вижте какво стана с Банско и Пампорово!
2. Планината ще бъде осрана и опикана. А тишината, която очакваме да имаме на разположение, когато отиваме там, ще се превърне в безвъзвратно минало. (То и сега вече като караш на Лалето музиката не винаги ти е по вкуса, ама трябва да я търпиш…)
3. Витоша ще стане недостъпна за средния софиянец. Защото курортите, които прави Цеко Минев са скъпи, и после за тях се плаща скъпо. Гледай Банско и мисли за Витоша.
Обезпокоителното е, че изгледите трите точки по-горе да се реализират са много големи. Поведението на министрите Мирослав Найденов, Нона Караджова и Свилен Русев по време на дискусията за закона означава само едно – директивата за поведението им им идва право от Бойко Борисов и няма мърдане. В парламента той също има мнозинство, нищо, че е правителство на малцинството. Правителството е активизирало и черен PR чрез медиите на Делян Пеевски и Ирен Кръстева. А те са на крачка от монопола. Неправителствените организации може и да имат пари по проекти, но със сигурност нямат толкова, че да си купят благоразположението на медиите в България. И дори да са много лоши, както ги представя в. “Телеграф”, нека си припомним, че Коалиция “За да остане природа в България” преди години спаси парк Странджа.
А иначе – да, Витоша има нужда от инвестиции и поддръжка. Но не чрез цековизация. Това със сигурност не е единственинят начин.

>Американските даскали срещу компютрите

>Нещо като “назад към природата” в стил Жан Жак Русо започват да го играят учителите в средните училища в САЩ. Колкото и да е странно, на даскалите в страната, която сме свикнали да възприемаме като номер 1 в областта на технологиите, май започва да им писва от лобизма на големите IT компании и опитите за все по-пълно компютризиране на образователния процес. Всичко започва от щата Айдахо, но протестите на тамошните учители се подкрепят от все повече техни колеги. Управляващите щата са въвели задължителни онлайн курсове за завършващите средно образование (поне по два предмета), което изправя учителите на нокти. Първо, като повечето си колеги по света, те далеч не са сред най-добре платените работещи. По тази причина харченето на милиарди за IT в образованието им се струва несправедливо на фона на ниските им заплати. Второ, те, разбира се, се притесняват за работните си места на фона на нарастналата безработица в Щатите и вече си представят как компютърът постепенно ще измести учителя или поне ще намали рязко значението му, което със сигурност не означава повече работни места за учители. Трето, като всички учители по света, и те се оплакват, че напредъкът в технологиите изпреварва собствената им квалификация, но никой не се е засилил да инвестира в нея. По-скоро усилията (парите) се съсредоточчават върху осигуряването на лаптоп за всеки ученик и учител, така че подрастващите със сигурност да могат да ползват онлайн ресурсите, а учителят да ги подкрепя също онлайн и от разстояние.
И четвърто, но не на последно място, те далеч не са убедени в ефективността на обучението онлайн и осигуряването на възможност за все по-пълно използване на технологиите в училище. Компютърът не може да научи учениците да разсъждават качествено, казват те, още по-малко да стимулира критичното им мислене. Учениците навсякъде по света възприемат технологиите все по-лесно, но това далеч не ги прави по-грамотни. Американските учители предупреждават, че напротив, колкото повече стоят пред екрана, толкова повече децата стават по-разсеяни и все по-трудно концентрират вниманието си. А способността и склонността към четене, които по принцип им куцат, започват да закърняват все повече е повече. Всичко това от своя страна се отразява на езиковите им умения, да не говорим за умението за общуване и участие в реален дебат. “В усилията си да прегърнем последните технологични нововъведения ние рискуваме да изградим поколение от хора, което е неспособно да формира, артикулира и защитава позиции относно някои от най-важните въпроси на деня”, пише Мишел Мейсън, учител по етика и философия в писмо до “Ню Йорк Таймс”. Нищо подобно, отговарят управляващите, целта ни е да ги подготвим за професионалния им живот. Не, целта на училището е първо да възпита граждани, отговарят учителите.
През пролетта на м.г. те излизат на улични протест срещу подготвящото се законодателство. Въпреки това то е прието. Изненадващо на тяхна страна застават родителите и…учениците. Десетки хиляди родители се подписват в защита мнението на учителите. “Да имам нов лаптоп не ми е най-голямата мечта”, казва и подрастващият Сам Хънтс”, цитиран от същия вестник. “Предпочитам да ме обучава учител”, добавя той в защита на преподавателката си по английски.
Все още не е доказано, че компютърното обучение има по-висока ефективност от класическото и все още няма достатъчно методически разработки за провеждането му, настояват на своето учителите и организират стачки, включително на цели училища. В допълнение те не се колебаят да заяват кой според тях стои в основата на натиска за технологична революция в обарзователния процес – бизнес интересите на Apple и Intel. И нищо чудно – една шеста от даренията за кампанията на местен политик са дошли точно от тях. Ама то не било, за да прокара закупуването на лаптопите им, а защото подкрепяли програмате му. Е, да де! Въпрос на гледна точка.

>Политици на билборда

>

“Бенетон” не е единствената компания, която си прави скандална реклама на гърба на политиците и не спира да провокира поносимостта им към гъбаркане. Сериозна конкуренция в това отношение е сайтът “Ашли Мадисон”, който предлага нова и прогресивна услуга, а именно запознанства само за…женени хора. Целева група са всички, които искат да запазят брака си, а също така радостта си от живота по един обществено порицаем, но толкова популярен начин. Не е тайна, че те не са малко и че повечето тях са…мъже. “Ашли Мадисон” се хвали с над 12 000 000 анонимни потребители. Като приспадат едно 20-25 % рекламна раздувка, медиите му признават около 10 000 000, което си е сериозен бизнес.
Един от известните рекламни билбордове на сайта за извънбрачни връзки е с печално известния Берлускони. Рекламното изречение гласи: “Ние няма да ви предадем!”, което напомня за злощастната съдба на известния прелюбодеец. Друг подобен билборд е с портрети на принц Чарлз, Хуан Карлос и Бил Клинтън (всъщност не съм чувала за нищо скандално окол Хуан Карлос, но кой знае…). Резултатът е остри възражения от кабинетите на Хуан Карлос и Берлускони и последвало сваляне на билбордовете. А Бил Клинтън – какво да каже човекът? Дето се вика всичко вече беше казано. Чарлз изглежда също е отминал рекламата с кралско презрение.
Последният любимец на “Ашли Мадисон” е един от кандидатите за президент на републиканците – Нютон Гингрич. В родния му щат Пенсилвания те са го изтипосали върху билборд, баш по време на вътрешните избори на републиканците, със слогана: “Верен републиканец – неверен съпруг.” Човекът имал неблагоразумието да си признае, че изневерявал по време на първите си два несполучливи брака. Естествено Гингрич няма никакви шансове да пребори вътрешната конкуренция на фона на половин дузина републиканци с по една съпруга и 4-5 сина зад гърба си. Да не говорим, че рекламата на “Ашли Мадисон” в този случай си е по-скоро черен PR.
Тъй като сайтът има регионален подход в рекламите си, той използва международно известни, но и местни политици със склонност към изневери, станали обществено достояние в съответната държава. В Германия например на билборда стоят Клинтън и Шварценегер (намигване към австрийския му произход), но и известен немски политик – кръшкач. С две думи всяка страна, в която “Ашли Мадисон” реши да стъпи, трябва да може да предложи някое известно политическо лице за реклама на скандалния сайт. Сетете се от три пъти кого ще изтипосат у нас? Вече не е на висок пост, но пък беше достатъчно дълго на него…