Дунав мост 2 прехвърли другия бряг

Легендарният Дунав мост 2 вече е стъпил на брега на Калафат. Мястото е много красиво, трябва му само един плаж и няколко кръчми, за да тръгне алъш-вериша. Виж още в News Digest BG

 

 

С какво е известен Лопушанският манастир?

Има няколко интересни неща, които можете да видите / научите, ако посетите Лопушанския манастир, който се намира на 17 км от Монтана. Преди всичко това е едно много красиво и релаксиращо място – сигурно не случайно дядо Вазов го е избрал, за да започне да пише емблематичния си роман “Под игото”. В допълнение църквата на този манастирски комплекс “Св. Троица” е третата най-голяма манастирска църква в България. Преди нея са църквите на Рилския и на Бачковския манастир. Тя никога не е била изписвана, но предстои това да се случи, а в нея се намира една от чудотворните икони на Св. Богородица, наречена Мироточива. Виж още в LOVE.TRAVEL.

Земетресение удари дарителската кампания за дома на отец Иван

Въпреки всички предупреждения и упреци на МРРБ за опасното, незаконно и застрашаващо живота на приютените в дома за сираци на отец Иван в Нови хан строителство, Пернишкото земетресение не успя да направи дори една пукнатина в самодейното му строителство. В замяна на това, дарителската кампания, която МРРБ разкри за построяване на нов дом за сираци, по всички правила и с изрядна документация, се разтресе яко и по всяка вероятност ще се провали в дън земя поради липса на достатъчно доверие към нея от страна на широката общественост. Виж още в News Digest BG.

 

кОлтурен народ!

Годишният оборот от продажба на книги в България за 2011 г. е 125 млн.лв. според АБК (Асоцияция на българската книга). В тази организация не членуват всички издатели от страната, но членуват повечето – около 70 на брой. Това е по данни, доброволно предоставени на АБК от нейните членове. Да добавим 30 на сто сива икономика, която си е неизменна част от икономическия пейзаж и ще станат 142 млн. лв. Сега да ги закръглим поне на 150 млн. лв, понеже в АБК все пак не членуват всички издатели и търговци на книги. Сега да видим броя на четящите…Виж още в кОлтурен блог.