>Едно е да си грамотен, друго да си възпитан

>Два дена подред Би Ти Ви съобщава новина, която няма нищо общо с действителността, но това явно ни най-малко не притеснява журналистите и най-вече водещата на “Тази сутрин”. От вчера телевизията анонсираше интервю с образователния министър и новината, че половината от българчетата не могат да четат и пишат. Чак след като днес се появи самият министър, стана ясно, че не били половината от българчетата неграмотни, а половината от децата с майчин език, различен от българския. Очевидно обаче процентът 50 /!/ на неграмотност, не се е видял съмнителен не само на водещите от Би Ти Ви, ами и на редакторите им, въпреки че не знам дали този процент е верен дори и за Африка. Но да отдадем това на склонността към катастрофичност в журналистическата професия.
Какво да кажем обаче за ситуация, в която водещата прекъсва един министър (Сергей Игнатов), за да включи директно в ефир друг министър (Цветан Цветанов), при положение, че последният все пак не съобщава за евакуация или друго природно бедствие, а за поредната си акция с цветисто име. Първо, това е ужасно обидно за събеседника, второ – говори за жалко слагачество на водещия и/или неговите редактори и трето – не е добре и за тоя, дето налита като орел на мърша да го включат извънредно в сутрешния блок, независимо, че в това време там говори негов колега и се налага да стои като мокър петел в студиото. Все пак не е редно министрите да заприличват на крещящи глашатаи, които се ръгат помежду си кой да вика по-напред и по-силно. Не е добре и за институциите. И не виждам какво пречи, когато те не го разбират, да им се напомни от самите медии.

2 thoughts on “>Едно е да си грамотен, друго да си възпитан

  1. >Е ти си го казала- слагачество. Иначе медиите в българия никой не ги притиска. Няма нужда:(

  2. >В интерес на истината доста ги притискат и всъщност си представям как Цветанов се е обадил по телефона и е казал, че иска да го включат веднага. Те пък въобще не са се и замисляли, че могат и да му откажат или да го оставят за новините например. И без това после цял ден говориха само за това…

Коментари са забранени.