>Предложение за септемврийски уикенд

>
Топлите дни намаляват, денят се скъсява, а слънцето се показва все по-рядко отколкото ни се иска. Как да откраднем още малко възможност за протягане на топло? Естествено, като отскочим до Гърция. Но не само на плаж, не. А като съчетаем културното с приятното (в случай, че за някой културното не е приятно, а приятното не е културно). Та предложението е следното: София – Солун – Метеора – Лариса – Катерини – Солун – София, с едно преспиване някъде след Лариса и преди Катерини. За целта е нужно да тръгнете в 6.30 сутринта, така че с границата и кратките спирания,в13.30 ч сте на Метеора. Можете да минете по магистралата за Игуменица, ако не искате да пътувате по един и същ път на отиване и на връщане. Важно е обаче да знаете, че е по-добре да продължите по магистралата до Малакасио и оттам да завиете към Калабака (градчето до Метеора), а не да се отбиете от магистралата още при Гревена, защото ви чака близо 60-70 км планински и много завоест (макар и добър) път.

И така вече сте на Метеора. Веднага се захващайте с обиколка на манастирите (общо 6 за разглеждане), защото работят до 17.30 ч. Пригответе се и за голямо изкачване и слизане по стотиците стълби до върха на съответната скала. (Упражнението, с леко преувеличение, се равнява приблизително на маршрута от Драгалевци до Голи връх пеша.) Може да започнете от “Св. Николай” и да завършите в “Св. Стефан” или обратното. Посещението на всеки от манастирите, с изключение на “Св. Николай”, струва 2 евро на човек. Днес тези места са повече туристически, отколкото поклонически, въпреки че е забранено на влизате с къси гащи или без ръкави. Най-голямото удоволствие обаче е изключителната (и различна) гледка, която се разкрива от всеки нов изкачен обект.
Дотук с културата.Напускате един пейзаж, който се доближава малко до Белоградчишките скали, но в доста по-голям мащаб…И тръгвате накъде? Към морето!
За час-час и половина минавате през Лариса и стигате живописния крайморски път, който минава покрай Катерини и стига до Солун. Понеже вече ви е омръзнало да шофирате, може да изберете първото градче, което ви се изпречи на брега. В случая това е Платамонас, но то е доста оживено и шумно, в случай че предпочитате тишината. Затова пък следващото по брега – Пантелеймонас, е истински рай на спокойствието с чудесен голям плаж, и когато на другия ден човек лежи на този плаж, се чуди как може да е бил такъв идиот и да е отишъл отново да почива на Българското черноморие…

Иначе стаите са по 40 евро (сигурно има и по-евтини). Проблемът е, че покрай кризата Гърция е потънала дълбоко в сивата икономика и ако случайно нямате кеш или сте го свършили – може никога да не намерите нито банкомат, нито място, на което да платите с карта.
И така на другия ден се събуждате когато си искате, пиете едно гръцко кафе и чакате да стане към 9.30-10.00, за да отидете на плажа. Към 3.00-4.00 ч следобед спокойно потегляте обратно към родината, без много-много да бързате, защото на границата вече няма опашки.