>Изпитанието София филм фест 2011

>Трябва да се признае на Стефан Китанов, че тази година „София филм фест“ има страхотна програма и почти всички номинирани за „Оскар“ филми присъстват в афиша, заедно с много други, разбира се. Ако зрителят се изкуши да види тези, които са били достигнали до високата стълбица, може да претърпи лек и сравнително здравословен стрес. Защото 2/3 от тези филми са от т.нар. „тежки“.
Вярно е, че рано или късно всеки научава, че животът не е розов, не е дори и светло син. Но ако човек гледа един след друг „Черен лебед“, „Изпепелени“ и „127 часа“ например, животът направо ще му се стори ултра черен. Ужасът на лудостта („Черен лебед“), семейната трагедия с древногръци измерения („Изпепелени“) и истинската история на човека, успял да отреже заклещената си ръка с тъпо джобно ножче („127 часа“) ни напомнят, че светът не е само цветя и рози, а киното не е само романтични комедии.
Започвам да разбирам обаче и журито на Оскарите, което даде най-много награди не на друг филм, а на „Речта на краля“…То си е цяло облекчение да можеш да видиш нещо интелигентно и интригуващо, което (каква изненада!) просто не те кара да трепериш от страх.