>За какво мечтаят майките?

>В една от последните реклами на Банка ДСК майка отива да протестира срещу твърде изгодните жилищни кредити, които финансовата институция дава и заради които синът й вече няма да живее с нея. Демек той смята да си вземе едно кредитче и ще си купи едно самостоятелно жилище, което самостоятелно ще си изплаща. А когато същата майка на място разбира колко изгодни са всъщност жилищните кредити, тя почти припада в офиса…Смятам тази реклама: 1. За подвеждаща. 2. За дискриминационна спрямо жените. 3. За напълно несъответстваща на реалното състояние на нещата и затова крайно несполучлива.
Най-напред, като сложим на първо място здравето и личното щастие, няма нищо повече, което една майка да иска за сина си, освен това да може да се справя сам с живота, да има хубава и добре платена работа, която да му позволява да си плаща сметките и да си издържа семейството. Второ, като изключим здравето му и личното щастие, няма нищо повече, за което една майка да се притеснява освен от факта, че трябва да бъде още дълго време достатъчно успешна, достатъчно силна и достатъчно отдадена, за да продължи да го подпомага финансово, дори когато той вече има образование, семейство и работа, с доxодите от която обаче все още не може да се издържа. Защото и най-големите компании в България предлагат на младите хора заплати, с които в най-добрия случай те могат да си плащат дневните и храната, но не и самостоятелно жилище. За по-малките компании изобщо да не говорим.
Ето защо една такава реклама трябва да изглежда по следния начин. Майката влиза в банка ДСК и след като е прочела рекламата за жилищния кредит, който банката смята да отпусне на сина й, тя се хвърля на врата на служителя и започва да го прегръща от радост. След това обаче той й обяснява подробностите по заема като месечни вноски, оскъпяване и години на изплащане. Тогава тя разбира, че най-вероятно ще трябва да поеме значителна част от бремето и … припада. Така вече нещата си идват на мястото.