>Късните прозрения на Костов

>Иван Костов говори и пише рядко, поради което изявите му се радват на интерес. Това е добра стратегия да ти обърнат внимание, особено ако уцелиш момента и ако имаш какво да кажеш разбира се. Последната му статия във в. “Сега”, естествено, също направи впечатление. Това, което не мога да отмина, е едно от основните му напътствия за преодоляване на кризата:

“Страната ни остро се нуждае от промени в посока на развитие на предприемачеството в пазарни условия. Управляващите трябва: да повишат ефективността на администрацията по отношенията на гражданите и фирмите; да облекчат условията за започване и прекратяване на бизнес; да ограничат целенасочено данъчно-осигурителни тежести и бюрократични процедури за малкия и семейния бизнес; да мотивират хората да търсят законни собствени решения на икономическите си проблеми…”

В комбинация с новината за близо 400 000 безработни (те всъщност са по-малко, защото голяма част са в сивата икономика), това заключение от статията ми напомня ранния Костов в началото на 90-те, когато беше министър на финансите и пропагандираше монетарните мерки. Тогава, ние, по-простите репортери, дето нямахме икономическо образование, взехме да се ровим и да четем какво е аджеба това монетаризмът (тогава нямаше Гугъл, четяхме книги). И какво да видим – монетаризмът е нещо, което, преди да се проявят най-положителните му черти, е свързано с увеличаване на безработицата. Така ли? Айде на пресконференцията едно въпросче към Костов: “А какво ще стане с безработицата?” Костов, както обикновено откровен и повече отколкото трябва понякога, признава, че безработицата ще се увеличи, и че очаква над 300 000 безработни. Бам! Хубава новина. Не че някой тогава й обърна внимание. Сега повече се кльопа. Обаче прогнозата му се оказа вярна. И сега сме в същото положение – стягането на колана, което си е вид синоним на монетаризма, ни докара яка безработица май…И прогнозите на Костов може би пак ще се окажат верни. България се пролетаризира, т.е. няма да има достатъчно хора, които да се самонаемат и да дават хляб и на другите. Мисля си обаче какво направи Костов, за да подкрепи дребните предприемачи и да улесни българите да правят малък бизнес? Хм…нещо не се сещам. Сещам се, че направи 1-2 големи сделки и създаде политико-икономическа олигархия, която да затвърди убеждението на българина, че бизнес се прави с връзки. Другите след него подеха светлия му почин. Резултатът днес е, че ако американецът има 5000 долара, той прави сделка, а ако българинът има 5000 долара – купува си кола на старо. За съжаление.
…Все още харесвам Костов като политик, но понякога ми се струва, че малко разкаяние от време на време няма да му е излишно.

7 thoughts on “>Късните прозрения на Костов

 1. >Като човек, занимаващ се с частен бизнес под една или друга форма още от 90-та година, твърдя уверено, че най-приятно се правеше бизнес в България около 2000-та година – разходите бяха поносими, бюрокрацията приемлива, бизнесът вървеше на 6, мутрите се бяха изпокрили

 2. >Около 2000-а е 10 години след периода, за който говоря. И наистина условията бяха добри, защото беше 3 години след борда, и имаше пълна финансова стабилност. За съжаление, по никакъв начин не беше заради целенасочена политика на държавата. И затова…свърши.

 3. >катеринке,да имаш нещо общо с мими виткова? щото ми мязаш на нея.

 4. >нямам tomys и няма да ти казвам ти на какво ми мязаш…

 5. >ако бг се пролетаризираше щеше да е добре. това щеше да означава че има работници,хора които да вършат работа и да им се плаща т.е. действителна икономика, а не само певци, PR агенти, магазинери от днес до утре, адвокати, журналисти и т.н.
  На практикана бг. няма икономика за да създаде пролетариат. Сори ама нещата нещо не са разбрани правилно, пролетариата е работник който работи във фабрика или завод и получава заплата и си плаща данъците върху тази заплата, този работник има синдикат който му защитава правата и т.н.
  Да си чувала за подобно нещо в бг.
  Някой да работи в завод на skoda или samsung

 6. >Росене, обърни се към Костов по въпроса. Думите, че България се пролетаризира, са на Костов и той обяснява нещата по този начин, а не по твоя. Твоят е буквалният, а неговият е преносният.

 7. >Моля ти се, няма за какво да ми се извиняваш. Освен това всичко, което си написал, всъщност е вярно. 🙂

Коментари са забранени.