>Търкалящи се подаръци

>

Начинът, по който се доставят коледните пратки в Щатите, е изпитание за всяка нежна българска душа. Но не само. Разпространено наскоро видео, добило голяма популярност, показва как служител на американските пощи Fed-Ex подхвърля безгрижно компютър през оградата на получателя и си заминава по живо по здраво. Това дойде в повече и на по-суровите американски души та се наложи вицепрезидентът на компанията Матю Торнтън да се извинява публично. Иначе, понеже тия хора нямат звънци по вратите (най-вероятно защото не се очаква никой да им звънне), доставките на пощата са във външни пощенски кутиии, а когато кутията е малка, пратките се подхвърлят на земята по стълбите…Ама това някой да отвори, да го вземе лично, да се подпише? Няма такива работи. Няма кой да те чака да се появиш на вратата. Хвърлят пакета и си заминават. Всичко това се развива на фона на огромен обем търговия онлайн и доставки от Амазон, които валят като из ведро. С две думи – трябва да се бърза. Естествено, първият въпрос, който отеква със страшна сила в мозъка ти е: ами ако някой го открадне, докато ме няма? Това е напълно реалистично и на пръв поглед, а и на втори, абсолютно нищо не пречи да се случи. Казват дори, че имало хора, които проследяват трафика на камионите с доставки. Истината е обаче, че се краде само по изключение. Ако не беше така, Амазон щеше вече да фалирал. Защото ако не си получиш платената доставка, те ти я доставят отново пък макар и с по-голямо закъснение. За да улесни получателите, Амазон изпраща на имейла им актуална информация за движението на пратката – в кой щат се намира в момента, кога е доставена в пощата, кой точно е доставчикът (може да е частна куриерска фирма), в процес на доставка ли е или вече е пред вратата (евентуално). Гаранция за достоверност обаче няма на 100 % – често пъти неща, за които пише, че са в движение, на практика вече са доставени. Единственото спасение е да започне едно безкрайно звънене по телефоните и справка кое къде е и дали е доставено или не. Обикновено всичко завършва благопулучно.
Второто изпитание, на което по-чувствителните клиенти са подложени, е какво ще се случи с пратката, която в 99 % от случаите се хвърля като чувал с картофи, независимо дали е компютър или слъчеви очила – и в двата случая са възможни инциденти. И тук реалността не е толкова страшна колкото изглежда, защото пратките са опаковани перфектно. В случай, че някой не скочи с двата си крака върху кашона, вероятността от повреждане е почти нулева. Обаче хората все пак не обичат да гледат как подаръците им се търкалят по паветата.
И въобще друго нещо са си Българските пощи. Вярно, че трябва да ходиш до пощенската станция, да носиш лична карта и да чакаш служителката да попълни от 2 до 5 формуляра, а накрая да се подпишеш в една мазна тетрадка, ама поне не му трепериш.

Публикувано в Амазон, Коледа, подаръци, поща, САЩ. Постоянна връзка.

8 коментара по >Търкалящи се подаръци

 1. Rosen Hinkov каза:

  >Екатерина, кво става с теб, започнала си да пишеш за в. труд ли:))

 2. traiana каза:

  >Така си е, трябва и една хубава опашка да изчакаш, докато три касиерки пият сладичко кафе:)
  Скоро получавах колет и мазната тетрадка си е още там:)

 3. Kaloyan Kolev каза:

  >Вярно е, че е трудно да си представим как никой не краде доставени по този начин стоки. Аз също изпитват някакво недоверие, когато си поръчвах разни неща от Амазон в Щатите и ги доставяха в хотела, в който бях отседнал.
  Най-страшно е, когато си чакаш pay check-a по пощата. Постоянно се питаш – ами някой изпусне, изгуби, забрави или нарочно открадне твоя чек, където всъщност са ти парите за месец-два…
  Истината е, че по всяко едно време се знае къде е твоята пратка и ако някой си помисли да открадне нещо, веднага ще го хванат и осъдят. Ефективно.

 4. ekaterina vitkova каза:

  >Росене, добре съм ама ще се оправя…:))

 5. Rosen Hinkov каза:

  >Надявам се да се оправиш след празниците:))
  А иначе за Амазаон, аз съм много доволен, тия дни си купих GPS и нов телефон чрез тях.на 2рия ден дойде GPS-а, на третия и телефона, макар че не знам защо го бяха оставили отвън в кутията на ел. мера без да звънат на вратата т.е. явно бързат както ти казваш. не знам каква интуиция ми си яви, но същия ден отворих въпросната кутия без да знам защо, за първи път оставят нещо там, страно решение наистина:)

 6. Rosen Hinkov каза:

  >Може да стана досаден малко, но се сетих и за др. случай. Прединяколко месеца си купих нов акумолатор за колата пак чрез амазон. Поръчах го на адреса където работя, понеже през деня съм там и след 3 дни пристига човека, качва го на 3-тия етаж идеално опакован в кашон и т.н. звъни, аз ли съм-пита, аз съм-викам, подпиши, подписвам. Чао. Чао. Беше със сина си мъжа, малко момче на около 10г.явно го разхожда из лондон докато разнася поръчки, погледнах през прозореца на улицата Fulham road ужасно неудобна за спиране, микрубуса беше на компанията UPS.Явно ползват различни куриери, GPS-a ми дойде с Royal Mail например, а телефона така и не разбрах кой го достави…та тъй де:)
  Ивинявам се:)

 7. ekaterina vitkova каза:

  >Да бе, всъщност хората са много точни, и аз си получих всичко, но в първия момент се шашкаш, защото понякога действат малко странно. Това обаче са междукултурни различия. Но те със сигурност са си направил сметката, преди да решат как да доставят пратките…

 8. Rosen Hinkov каза:

  >всъщност амазон са само посреднически сайт,фирмите с които работят търгуват онлайн т.е. спестяват пари от персонал и показни магазини, ако се загледа човек докато купува виждаш че ти купуваш от еди коя си фирма, която естествено ползва доставчик с който си има договор, а амазон са просто сайт. за акумулатора например, след известно време докато си карам из квартала видях че фирмата от която съм го купил има склад само на 1км. от мястото дето го поръчах:)) пак някъде в челси беше