>Търкалящи се подаръци

>

Начинът, по който се доставят коледните пратки в Щатите, е изпитание за всяка нежна българска душа. Но не само. Разпространено наскоро видео, добило голяма популярност, показва как служител на американските пощи Fed-Ex подхвърля безгрижно компютър през оградата на получателя и си заминава по живо по здраво. Това дойде в повече и на по-суровите американски души та се наложи вицепрезидентът на компанията Матю Торнтън да се извинява публично. Иначе, понеже тия хора нямат звънци по вратите (най-вероятно защото не се очаква никой да им звънне), доставките на пощата са във външни пощенски кутиии, а когато кутията е малка, пратките се подхвърлят на земята по стълбите…Ама това някой да отвори, да го вземе лично, да се подпише? Няма такива работи. Няма кой да те чака да се появиш на вратата. Хвърлят пакета и си заминават. Всичко това се развива на фона на огромен обем търговия онлайн и доставки от Амазон, които валят като из ведро. С две думи – трябва да се бърза. Естествено, първият въпрос, който отеква със страшна сила в мозъка ти е: ами ако някой го открадне, докато ме няма? Това е напълно реалистично и на пръв поглед, а и на втори, абсолютно нищо не пречи да се случи. Казват дори, че имало хора, които проследяват трафика на камионите с доставки. Истината е обаче, че се краде само по изключение. Ако не беше така, Амазон щеше вече да фалирал. Защото ако не си получиш платената доставка, те ти я доставят отново пък макар и с по-голямо закъснение. За да улесни получателите, Амазон изпраща на имейла им актуална информация за движението на пратката – в кой щат се намира в момента, кога е доставена в пощата, кой точно е доставчикът (може да е частна куриерска фирма), в процес на доставка ли е или вече е пред вратата (евентуално). Гаранция за достоверност обаче няма на 100 % – често пъти неща, за които пише, че са в движение, на практика вече са доставени. Единственото спасение е да започне едно безкрайно звънене по телефоните и справка кое къде е и дали е доставено или не. Обикновено всичко завършва благопулучно.
Второто изпитание, на което по-чувствителните клиенти са подложени, е какво ще се случи с пратката, която в 99 % от случаите се хвърля като чувал с картофи, независимо дали е компютър или слъчеви очила – и в двата случая са възможни инциденти. И тук реалността не е толкова страшна колкото изглежда, защото пратките са опаковани перфектно. В случай, че някой не скочи с двата си крака върху кашона, вероятността от повреждане е почти нулева. Обаче хората все пак не обичат да гледат как подаръците им се търкалят по паветата.
И въобще друго нещо са си Българските пощи. Вярно, че трябва да ходиш до пощенската станция, да носиш лична карта и да чакаш служителката да попълни от 2 до 5 формуляра, а накрая да се подпишеш в една мазна тетрадка, ама поне не му трепериш.