>Защо българинът успява навън?

>Вчера в новото предаване на Росен Петров “еди какво си на Славата” беше представен българския изобретател Петър Петров, чието откритие стои в основата на електронния часовник и който е автор на още редица уникални патенти. Има доста такива българи, за повечето от които дори не знаем. Обединяващото между тях е, първо, че са талантливи, и второ, че са реализирали проектите си, в повечето случаи, извън България, понеже тук никой не им е обърнал внимание на първо четене.
И така, мислейки си за Петър Петров и шофирайки от единия край на София до другия, докато мозъкът ми се наместваше от поредицата разтръсквания със средно висока и висока земетръсна степен, получих проблясък защо всъщност българинът все пак и въпреки всичко е интелигентен пич и като излезе навън, понякога успява даже да се прочуе?
Това е така, защото този беден човек живее в една трудна среда с твърде ниска степен на предвидимост. От него се изискват доста качества, за да оцелее някак си, при това без да загуби напълно чувството си за самоуважение и даже да проявява чувство за хумор от време на време.
Ами само за да шофираш например трябва да проявяваш изключителни качества. Не знам какво прави тоя човек Бойко с тия ремонти, но положенито с дупките сякаш все по-лошо става. Карането е като бягане с препятствия – ако не внимаваш и се пребиваш. Да не говорим за способността да се ориентираш къде да се престроиш, за да си продължиш правилно пътя и да стигнеш където си тръгнал. За това нещо трябва висша интуиция, братко. Понеже нищо друго не може да ти помогне. Тук и сирене дори не можеш да си купиш, без да си напънеш мозъка до пръсване. За да разбереш млечен продукт ли си намерил или охладено палмово масло със соя. Изобщо да не отварям дума какви умения се изискват да вникнеш в тримесечната си сметка за ток или изразходваната мощност за отопление. Това вече си е привилегия на малцина. Такива хора навън и нобелова награда могат да получат.
Тези неща може и да са неприятни като преживяване, но със сигурност развиват интелекта. Естествено е, че индивид, минал през подобен жизнен опит и попаднал в приятелска среда, може да изрази най-доброто от себе си.

6 response to ">Защо българинът успява навън?"

 1. От: rosidi Дата: март 29, 2009

  >май само в България има израз за това, че човека е креативен и умеещ да се справя със всякакви ситуации, а израза е – “този човек е дялан камък, където го сложиш и пасва”

 2. От: ekaterina vitkova Дата: март 29, 2009

  >Сигурно го има и в други езици, но може да се каже, че наистина сме добре “одялкани”.:)

 3. От: hinkoff Дата: март 30, 2009

  >Добро прозрение:))

 4. От: ekaterina vitkova Дата: март 30, 2009

  >Благодаря! Надявам се от един успял…

 5. От: edna sluchajna nepoznata Дата: март 30, 2009

  >oh sega sa varnah ot London i welcom to bg

 6. От: edna sluchajna nepoznata Дата: март 30, 2009

  >oh sega sa varnah ot london i welkom to Bg ujas

Comments are closed.