>Нищетата на един народ

>Започна се с бира и кебапчета, след това с 20 лева на калпак, после 30, после 50 – кой колкото има да даде. За гласа на един избирател. Стигна се до купон за кафе, билет за баня и … доза наркотик. Как стигнахме дотук? И какво ли следва? Следва това, че после за същите тия хора няма достатъчно пари за лекарства, заплати и други такива битовизми. А 20-те, 30-те и 50-те лева някак си не им стигат…
Кой е виновен? Само комунистите ли? Не знам. Изглежда твърде лесно като отговор. Къде сме всички ние, които сме уважаемата публика? Седим и ехидничим отстрани, кефим се така да се каже, забавляваме се със собственото си падение. Няма как. Дори да не ни харесва и ние сме част от пейзажа. Пейзажът на сметището, в което се озовахме дружно, без особено съпротивление. Сметище, което започва да се препълва – някакви си 111 000 кв.км. “Какво да правиш, родина, синко”, както казал червеят от лайното.
Къде са ония хора, които са давали цялото си богатство и са посвещавали целия си живот, за да създадат една болница, едно училище, да напишат или преведат една книга? Как им мутира генът? И откъде всъщност да започнем?
Някъде много отначало…Например от “Не лъжи!”, “Не кради!”, “Не завиждай!”, “Не убивай!”, “Обичай ближния си!”. Лесно ли изглежда? Не, всъщност е много трудно.

3 thoughts on “>Нищетата на един народ

  1. >Всъщност е лесно. Докато не направиш първата стъпка встрани.След това е трудно да се отлепиш от блатото.

  2. >Първата стъпка отдавна е минала. Тук вече направо спринтираме…

  3. >Аз мисля, че в основата на духовната нищета на българина е липсата на вяра.
    Един мъдрец е казал: "Народ без вяра, не е народ." Когато хората вярват в нещо, то ги води и ги крепи като нация. Преди 9.9.1944 г. Народа е вярвал в Бога, тази вяра е служела като коректив, след 9.9.1944 г. тази вяра се заменя с вярата в комунизма, а сега няма вяра нито в Бог нито в комунизъм. Сега хората вярват само в парите, които са дяволско изобретение и в насилието. Какъв морал да има? Всички ламтят за пари и слава, а това са временни, тленни неща. Липсва ценностна система.
    Това, обаче не е изненада, за тези, които познават Свещеното писание. Тези събития са описани и сега се сбъдват. Това са белезите на последното време.

Коментари са забранени.