>Търси се положителен пример за правителство на малцинството

>Макар и на някои да не им харесва изразът “правителство на малцинството”, той не е измислен в тяхна чест, а представлява политически термин с конкретно значение. Така се нарича кабинет, формиран от политическа партия или коалиция от партии, който няма мнозинство в парламента. Този вид правителства са описани като по-нестабилни, защото във всеки момент могат да бъдат свалени чрез вот на недоверие. Също така правителствата на малцинствата се определят и като по-ненадеждни, тъй като лидерът на такова правитество може до избяга от отговорност и да прехвърли вината на опозицията. За предимство на такъв вид управление се счита фактът, че тези правителства са по-малко арогантни, тъй като непрекъснато трябва да правят компромиси и да лавират между останалите партии с цел да прокарат един или друг закон. Това обаче води до друг недостатък на такова управление – ниска ефективност поради непрекъснатите пазарлъци по всеки въпрос.
Вече от няколко места чувам и чета, че имало много положителни примери на такива правителства. Уважаван седмичник дори написа на първата си страница, че такъв пример било първото демократично правителство на Филип Димитров?! Аз обаче не виждам нищо положително във факта, че то падна след по-малко от година и страната ни тръгна по път, който след 20 години още не ни е извел на Обетованата земя.
Ето и други примери. През 1995 г. единствената жена-премиер на Турция Тансу Чилер прави несполучлив опит да сформира правителство на малцинството, след което се принуждава отново да влезе в коалиция с напусналия коалиционен партньор и да отиде на предсрочни избори. През 1990 г. неуспешен се оказва и опитът на Шимон Перес да състави правителство на малцинството и партията му напуска кабинета. От 12 правителства на малцинството в Канадската история само две успяват да изкарат целия си мандат. Явлението се среща и в съставните части на Обединеното краство /Шотландия, Уелс/, но никога в самото Обединено кралство. За кратко в критични моменти миноритарни правителства се появиха и в Чехия и Унгария и бяха временни.
С две думи – търсят се повече положителни примери за такъв вид управление. Ако някой ги знае, нека да ги посочи, а не да казва /пише/, че просто са …много.

2 thoughts on “>Търси се положителен пример за правителство на малцинството

  1. >Примери за завършен мандат на правителство на малцинството не мога да посоча и аз. Ще се отклоня малко от темата. В момента това е единственото правилно решение. Нито една от партиите, които имат амбиции да влязат във властта с ГЕРБ, не е доказала,че може да носи отговорност за делата си.Да не говорим за последователност в поведението.Все пак мисля,че най-късно до края на годината, ще има правителство на мнозинството.

  2. >Дано да си прав. Това ми звучи като оптимистичния сценарий. Има и друг.

Коментари са забранени.