>Още един закон, който не се спазва

>
С пълното съзнание, че това заглавие не е никаква новина, все пак е важно да се отбележи, че промяната в Закона за концесисите и Закона за черноморското крайбрежие за 50 % плаж, свободен от платени чадъри, която трябваше да работи от този летен сезон за сефте…не работи.
Като редови български турист това лято обиколих три родни плажа – Слънчев бряг, Несебър и Ахтопол. Три хубави плажа по принцип. И на трите важи старото разпределение (20% свободно място от чадъри – максимум) и очевидно никой няма намерение да промени това в полза на новото законово положение.
При това спазването на тази промяна не е нещо, което би застрашило живота на спазващите закона. Изтръгването на определен брой чадъри от пясъка, не е действие, заради което мутрите биха им изтръгнали езика например и е далеч по-безопасно от събарянето на някой незаконен хотел. Но не би.
Чадърите на тези три места са така наблъскани един до друг, че на тези, които не искат да ги ползват, им се налага или да прекосят целите плажове, за да намерят свободно местенце или да се заврат някъде в края на пясъчната ивица, където усещането за море е почти имагинерно.
А най-идиотското в цялата ситуация е, че болшинството от тези нафрашкани чадъри, всъщност…не се ползва от никого, защото няма толкова посетители. Така те постигат два безмислени резултата – не носят приходи на собствениците на концесията и едновременно с това лишават туристите от простор. И понеже на собствениците на концесиите не може да се разчита на активно взаимодействие между действията им и главния мозък поради някои пропуски в образованието и наследствена обремененост, може би все пак държавата ще реши да изпълни едно толкова просто изискване на закона.

4 response to ">Още един закон, който не се спазва"

 1. От: Пламен Дата: август 25, 2009

  >Нали се сещаш какъв е изхода? Догодина Несебър, Ахтопол и Слънчев бряг могат спокойно да се лишат от присъствието ти, за сметка на едни по-чисти, по-подредени и законни плажове на юг от границата.

 2. От: komitata Дата: август 25, 2009

  >Според мен, по документи всички чадъри се използват масово и така се препират мнооого парички. Няма данъчните да те гонят във водата да те питат имаш ли билетче или касова бележка, де.

 3. От: ekaterina vitkova Дата: август 25, 2009

  >Пламене, аз ходя и там, но това продължава да ме дразни. Все пак си прав, че като не работи законът, дразнителят може да се ликвидира и по този начин…

 4. От: ekaterina vitkova Дата: август 25, 2009

  >Комита, не съм сигурна, но мисля, че за да "переш" трябва да правиш разходи. Освен това те много прилежно дават билетчета…Някакви. 😉

Comments are closed.