>
На 4 км от Приморско, по пътя за “Перла”, има място, наречено Бегликташ, което е на път да се превърне в често посещавана историческа забележителност. (По времето на соца е било недостъпно, тъй като е попадало в обхвата на резиденцията на бай Тошо.) Спирате колата по пътя за “Перла”, където има табелка, че ви чакат още 1300 м ходене пеша до едно от най-старите мегалитни светилища. Разходката в местността, която е резерват, във всички случаи е приятна и ако не ви хареса светилището, то поне ще сте доволни от нея. Стигате до прекрасна поляна, в дъното на която е въпросната забележителност. За непросветеното око е трудно да бъде убедено, че огромните скални късове са докарани и подредени от човешка ръка. Липсват и всякакви табели, с изключение на една, която показва, че има такси – 2 лв. на човек. Таксите обаче няма кой да ги събира. Разбира се, ако прочетете статията на сп. “Осем” за откритието на н.с. Цоня Дражева, ще разберете, че около камънака са открити и доста подкрепящи твърдението факти, че има остатъци от слънчев часовник, отводни канали, от пещерата на жреците и т.н. Остава само да се сложат табелите. Като се има предвид, че тия общини покрай морето не са от най-бедните, крайно време е някой да го направи.

4 thoughts on “

  1. >Спокойно място и красиво, но ако се сложат табелите, няма ли да изникне и хотелче и още едно, пък и някое фургонче?

  2. >Няма, няма…Това е резерват. Под табели имам предвид да пише повече подробности за самия обект, чисто исторически, защото така малко виси в пространството.

  3. >интересно. ще трябва да се посети това място. странно че няма табели, а гледах едно предаване за това селище със някакъв историк в ролята на гид, от не знам кой музей, но не ми се видя много наясно за какво точно става дума

Коментари са забранени.