>Доган ли трябваше да го каже?

>”Най-дефицитният продукт в световен мащаб е представата за бъдещето – ако политиците са далеч от инвестиционното мислене и култура, и то в контекста на новите технологии, ще останем много назад”. Този цитат на лидера на ДПС от поредната среща с изибиратели е нещо, за което имаше много време да се мисли, но, за съжаление, нямаше кой. Самият Доган също беше част от управлението последните 8 години, но не се сещам да е повдигал въпроса на високо политическо ниво или пък да е предлагал инициативи в това отношение. За съжаление обаче е прав. А през всичките тези години България беше в икономически подем и можеше да си позволи да мисли за инвестиции в наука. Инвестиции, които да започнат да дават плодовете си сега. Но днес вече е късно. Ако за последните години нямаше да бъде проблем да се отделят в пъти повече целеви средства за приоритетни направления, то днес, в неясните условия на последствията от глобалната криза и прироритетите вече стават други, до болка познати – да стигнат парите за най-належащите социални дейности. Този човек, също така, трябва да си дава сметка, че огромните кражби и отклоняване на средства не са пътят на “инвестиционното мислене и култура”. Комисионите, надписаните фактури, корумпираните търгове за обществени поръчки, по груби изчисления на странични наблюдатели, ощетяват държавата с милиларди годишно. И ако продължават “ще останем много назад”.

>Анти ПР-ът магистрала "Тракия"

>Ако на някой изобщо му пука какво говорят политиците, трябва непременно да ги накара никога повече да не поставят дострояването на магирстрала “Тракия” в предизборните си програми или в инвестиционните си стратегии. Ако наистина ще я дострояват, по-добре да си мълчат и да не казват на никого нито дума! Този куцузлийски проект е на път да се превърне в учебникарски пример как поради перманентния си неуспех една нормална и естествена идея може да стане символ на провал и никога повече да не излезне от тази рамка.
Изразът “дострояване на магистрала “Тракия” вече звучи като “ще направим в морето дупка” или “ще лъснем всички български тоалетни до блясък”, или “ще дадем на всеки българин по 5000 лева да си ги харчи”, или нещо такова.
“Тракия” стана символ на българската неоправия, мудност, алчност и в крайна сметка …глупост. Защото с усилията, които хвърли да се пазари с потенциални концесионери и изпълнители за построяването на тоя път, държавата отдавна щеше да е построила сам самичка най-малко две такива магистрали.
Сега, дори когато “Тракия” най-сетне стигне до морето (което някои от нас може и да доживеят), тя винаги ще носи негативите на злощастната си история и ще събира повече критики отколкото одобрение.