Автора, автора!

Ако някой още не е разбрал, историята с местенето на администрацията от София към страната е крайъгълният камък в предизборната платформа на ГЕРБ за изборите догодина с цел привличане на повече гласове от широката общественост в прованса. Както е известно тази общественост живее доста по-зле от жителите на столицата и икономическото развитие на регионите е сведено предимно до изнасяне на цели колонии на гурбет в чужбина, които после пращат пари вкъщи. Още в News Digest BG.

>PR в защита на вредния силикон

>Необичайна PR кампания подема Националната здравна служба на Великобритания. Притеснени от наплива към здравната каса на желаещи да се подложат на отстраняване на силиконови бюстове с материал на френската PIP, здравните власти на Острова решили да похарчат 135 000 паунда, за да спрат вълната от желаещи да легнат под ножа. Кампанията, която ще протече и в социалните мрежи, включва и плакати за кабинетите на джипита и болниците, пише във вчерашния си брой английският “Телеграф”. Посланието гласи, че последната препоръка на здравните власти и на eкспертите по пластична хирургия е жените със силикон от марката PIP (Poly Implant Prothese) да не прибягват към отстраняването му освен ако нямат симптоми като болка и напрежение. “Имплантите нямат връзка с рака на гърдата и няма явни доказателства, че са по-вредни от която и да е друга марка”, се твърди в рекламата. Касата обявява, че ще се съгласи да махне имплантите на тези, които са си уголемявали бюстовете с частни операции, само ако лекарят им разреши, но самата тя ще финансира подобни интервенции само ако това се налага по клинични причини. За беда на държавната служба обаче шефът на Британската асоциация на пластичните хирурзи настоява на своето, че все пак по-добре е 40 000 жени в страната да сменят съмнителния силикон. Както се казва всеки си гледа интереса. И понеже частните компании, които са извършвали манипулациите, също отказват да финансират подмяната, на англичанките май ще им се наложи да си плащат сами, въпреки протестите. За нашата здравна каса няма какво да се притесняваме – тя със сигурност няма да плати нищо на никого. Колкото и да е странно една от малкото държави, които заявиха, че ще подкрепят финансово жените в това неприятно начинанине е…Колумбия. Другият вариант е…мъжът ти да е пластичен хирург, но със сигурност не са много тези, които могат да разчитат на него.

>Рекордът на Обама и чудесата по Коледа

>

Ако един американец има цяла пуйка, а друг няма нито една, значи средно им се пада по половин. Този пример има за цел само да покаже относителността на статистиката. И все пак ето някои факти за американската икономика на фона на последните заплахи за намаляване на държавния рейтинг от международната рейтингова агенция Фич, представени от Ерик Арведлънд във Philadelphia Inquirer.
Казват, че Барак Обама е натрупал по-голям държавен дълг отколкото е натрупан през целия период между управлението на Джордж Вашингтон и Бил Клинтън. Докато в началото на мандата на Обама дългът е бил 10 трилиона долара, сега е $15 трилиона. Това е повече от 100 % от БВП на САЩ или срещу всеки долар, взет назаем има по-малко от 1 произведен долар. При това тия хора работят здраво. Обаче и харчат здраво. Сигурно затова и статистиката на ниво домакинства е още по-неприветлива – съотношението между заемите на домакинствата и техните доходи е 154 в полза на борчовете. Хората под 35 г. са много по-зле в това отношение, отколкото другите възрастови групи. Проучванията на доходите сочат, че един от трима американци няма да е в състояние да плаща ипотеката си или да вземе пари назаем, ако загуби внезапно работата си. Вероятно на това се дължи и невероятно високият брой на бездомни деца – за миналата година едно на 45!

И ако здравеопазването е сред приоритетите на всеки човек, то там нещата за Щатите също се свързват с все по-застрашителната дума “дълг”. Над 40 на сто от работещите американци или имат проблем с плащането на сметките за медицински услуги или плащат медицински борч. 16,3 на сто от доходите им пък отиват за здравеопазване, което е с 50 на сто повече отколкото през 1980 г. Въпреки всичко се отчита, че Щатската икономика върви добре, макар и анемично. Безработицата е високо, но едноцифрено число. Прирастът на населението все още е положителен, макар и бавен. И освен всичко останало, по Коледа стават чудеса.

Т.нар. “ангели на лизинга” зарадваха доста хора в навечерието на празниците. Неизвестни благодетели от Калифорния, Мичиган и други населени места, вървят по магазините и плащат сметки на хора, които са купили подаръци на изплащане и има изгледи да са закъсали със сметките. Така някакви странници платили неиздължени сметки на повече от 1000 души за общо $420 000, пазарували във веригите молове Kmart. Сега, понеже съм професионално увредена, това ми прилича на PR акция на търговската верига. Обаче им свалям шапка, че са я измислили добре. Отгоре на всичко примерът им станал заразителен и на доста хора това им харесало като начин да направиш коледното си дарение. Както се казва – няма лошо.

>Глад за реклама = глупост

>Да бъдеш безпардонен едва ли е най-сигурният начин да се сдобиеш с реклама. По-скоро е най-сигурният начин да не се сдобиеш. В глада си за реклама медиите започват да прибягват до глупави ходове, които могат само да отблъснат клиентите им и да ги спечелят най-много…веднъж. Има обаче и такива, които не могат да стигнат и до първия път. Как става това ли? Ето как.
Наскоро потърсиха фирмата ни от сп. “Обекти” с желанието да пишат за нов, станал относително популярен проект. На срещата, освен журналист, щеше да присъства и човек от маркетинга, разбирай рекламата, разбирай – ще ни искат пари. Дотук добре. Стига нещата да се поставят ясно и открито в самото начало. Вместо това обаче след половин часов разговор на тема нашия проект, ни се съобщава, че всъщност този материал ще излезе без да се споменава името на фирмата и че има допълнителна тарифа за реклама…Като цяло доста селски номер. При това и неетичен, защото е добита фирмена информация по подвеждащ начин. И как точно ще пишеш за бизнес проекта на конкретна фирма по принцип – ами нали той принадлежи на точно определен бизнес субект? Ако това ставаше така, по света нямаше да излиза нито едно бизнес издание и по медиите нямаше да има рубрики “Бизнес”.
Другият подход е първо да пишат за теб и после да ти пратят хора за реклама. Като цяло също е малко дебелашко, но пак е по-добро от описаното по-горе.
Знам, че не е лесно да търсиш и намираш реклама, но когато става въпрос за комбинация от реклама и PR все пак има работещ модел. И той е – първо си даваш тарифата за рекламата и се опитваш да убедиш клиента, че тя ще е полезна за него. След това му казваш, че ще направиш всичко възможно да му осигуриш и PR материал. И ако ти даде реклама, се постараваш да изпълниш обещанието си. Т.е да бъдеш коректен. Ето това е.

>Слоган срещу химн – 1:1/2

>След като ни втрещи подобаващо с партийния си химн, ГЕРБ излезе с един по-сполучлив слоган за изборите. Ликвидната метатеза между ГЕРБ и “Градим България” не е най-голямата му заслуга – слоганът е кратък, запомнящ се и подходящ за поставяне върху рекламни материали. Мотото очевидно има пряка връзка с предстоящата номинация за президент на Росен Плевнелиев, който “гради” магистрали, както и с любимото занимание на премиера, който им реже лентите. Т.е. който и от двамата да се яви за президент – все да му е подходящо. Десният електорат може да направи асоциация със “Строители на съвременна България”, а левият – с бригадирското движение от средата на миналия век. За привържениците на Б.Б. в център ляво помагат и някои характерни изрази на Росен Плевнелиев като: “Както Партията реши…”, “Каквото каже Партията…” или “Аз ще се съобразя с мнението на Партията”.
Идеята обаче да се променя думата “България” според града, в който се провеждат местните избори, не е най-добрата. Защото ако “Градим Бургас” и “Градим Варна” може и да звучи горе-долу добре, то “Градим Луковит” няма да изглежда идеално, просто защото там нищо не се гради. А “Градим Правец” ще е направо многозначително… При това винаги съществува опасността естествената мисловна реакция да бъде: “Ако това ви е градежът – мерси!” Докато “Градим България” си е едно такова по-общо и неангажиращо твърдение и винаги може да се каже – е, да, все има нещо изградено, макар че като се замисля, по линия на магистралите имаме едни 20 км “Люлин”. И много репортажи, разбира се. Вярно е, че бяха проведени и търговете за “Тракия”, което понякога е по-трудно от самото строителство.
Както добрият слоган има някои недостатъци, така и в кичозния химн има нещо положително. Сега поне, като посрещат Б.Б., вече могат да му го пускат него вместо музиката от “Кръстника”