>Гимнастика "лайт" или Кой ще намали темпото?

>

Два поста за спорта в свободното време ме провокираха за този текст. В единия се говори колко готино нещо е зумбата, а в другия – за мъките, които те очакват, ако се решиш да се раздвижваш с тае-бо. За тае-бо, че е уморително и не е за всеки две мнения няма. Зумбата пък въобще не е само забавление. Всъщност е доста натоварваща, тъй като темпото е високо. Бързината не ти позволява да усвоиш добре движенията, които трява да правиш, в резултат на което повечето хора мятат ръце и крака колкото да не е без хич. Разбира се самата музика и усилието са си разтоварващи. Друг е въпросът за ползата. Инетерсното на зумбата е, че навън я упражняват много често и мъже. Тук все още се смята за женско занимание. Както и гимнастиката изобщо. Та като стана въпрос за гимнастика – най-добрият начин за жените да поддържат форма и здраве, особено от известна възраст нагоре, си идваме и на думата за темпото.Хранителни добавки за здраво сърце от Silabg.com
На практика в момента, поне в София, никой не предлага нормална гимнастика за жени на средна възраст. Под нормална разбирам такава, която да можеш да издържиш докрая и след която да можеш да си кажеш заглавието, и да не те болят кръст, гръб и други важни чаркове. Понастоящем този вид занимания са съобразени изцяло с модата и предпочитанията на млади момичета, които всъщност изобщо нямат толкова голяма нужда от гимнастика. Всичко е на много високи обороти, с музика, която ти пробива тъпанчетата и с натоварване, което определено не е подходящо за всички видове активни взрастови групи. Самите инструктори и инструкторки (най-вече) са момичета и жени, чиито тела отдавна са превърнати в истински машини. Това не им позволява да влезнат в положението на средностатистическа жена, която не спортува по 10-15 часа на седмица, защото обикновено й се налага да върши и други неща.
Времетраенето на гимнастиката масово е по един час, вместо по 45 минути, както преди години. При положение, че лекарите съветват, че и 30 минути на ден или през ден са достатъчни. От друга страна една популярна гимнастика като т.нар. “комбинирана” се изроди драстично. Вместо 15 минути степ и 30 минути упражнения, сега масово се предлагат 50 минути степ и 10 минути упражнения. Дори една каланетика става трудна, ако темпото й е като на състезание по аеробика, а пилатесът, който изглежда лек, всъщност ти идва в повече, ако трябва да го играеш цял час. От тази ситуация има два изхода – или играеш по-кратко (но не можеш да платиш по-малко) или си определяш собствено темпо, пък който иска да скача повече си е негова работа. Това обаче са компромиси. И не че човек не може да прояви инат и да се справи със ситуацията, но защо всичко в тоя живот трябва да е мъчение? С две думи пазарната ниша за гимнастика “лайт” е празна и много се надявам някой да се възползва от нея.

>Как България изпусна златото в биатлона

>

Златната медалистка от Словакия на 7,5 км спринт в биатлона Анастасия Кузмина е искала да се състезава за България, но никой не й е обърнал внимание. Това съобщава чешкият сайт sport.cz, като цитира бившият треньор на единствената ни шампионка на зимна олимпиада Екатерина Дафовска – Боран Хаджиев.

Според Хаджиев миналата година Кузмина е била на лагер в Белмекен и тя, и съпругът й дали ясно да се разбере, че словашката биатлонистка се интересува от възможността да се състезава за България. Хаджиев направил предложението на висшестоящи спортни функционери у нас, чиито имена не споменава, но те отказали на словашкото предложение. Няколко седмици по-късно Кузмина отново се свързала с Хаджиев и подновила предложението си. Последвал нов отказ.

И така до…златния медал за 19:55.6 минути.

От всичко по-горе единственият извод, който се налага, е, че освен талант и воля за развитие на зимните спортове (за което имаме прекрасни условия), у нас липсва и нюх.