>Измамата на "Витоша ски"

>”Ох, омръзна ми да ме излагаш пред хората”, казва младо момиче на майка си, която се разправя на касите на Симеоновски лифт в София за неполучена отстъпка. Като започне сама да си изкарва парите, сигурно няма да й се струва толкова излагащо…
Става дума за поредния опит за заблуждаваща реклама, при това доста нагъл. Както е известно Витоша си е най-достъпното място за ски в момента, понеже заедно с ползването на Симеоновския лифт и целодневната карта, карането на ден ти излиза 35 лева! А при едно слънчево време, каквото беше вчера, умерено количество народ (баровците, за щастие, не са в София) и добре обработено “Витошко лале”, това си е направо на далавера. Правиш спокойно десет пускания и си свиркаш…Дори ако вземеш ски екип (20 лева), цената ти е колкото да ползваш кабинковия до Бъндеришка поляна в Банско.
На някои хора, естествено, и това им е много, и за тях собствениците от “Витоша ски” предлагат специални отстъпки – 15 % намаление на лифт карта при ползване на пълно ски оборудване от гардеробите на “Витоша ски” или ски учител от “Витоша ски” и 20 % намаление при ползване на пълно ски оборудване и ски учител от “Витоша ски”. Не е малко. С такова намаление паркингът и чаят ще ти излезнат безплатно. Ако, разбира се намалението е реално. А то не е.
Оказва се, че първо, то не важи за полудневно каране, което разбира се никъде не е написано. По-лошото е обаче, че то важи само ако ти издадат лифт картата от самия гардероб, който е горе на “Алеко”. А за да се качиш дотам, трябва да ползваш кабинковия лифт – 14 лева отиване и връщане. Кабинковият лифт обаче е отделна фирма и не ти плаща отстъпка, която е обещал някой друг (това също не го пише в рекламата). Остава да знаеш всичко това предварително и да си се качил с кола или автобус до “Алеко” (защо не и пеша?). Изобщо доста предварителни условия, за да се възползваш от отстъпката, която смело ти обещават от “Витоша ски”
В края на ски деня на касите на кабинковия лифт, зад жената, която с право си търси отстъпката, започва да се събира нервна опашка от хора, които искат да си върнат 5-те лева депозит. (Не че е ясно за какво ти ги събират пък тях? Най-вероятно с надеждата да забравиш да си ги получиш обратно.)
Накрая препатили от опашката обясняват на жената, че е имало и други такива случаи, трябва да документираш измамата, да пуснеш жалба до Комисията за защита на потребителите и след това ти връщат парите…А нервите?

>Как да прецакаш софиянеца на 3 март

>Върху този въпрос са се потили доста от Столична община и накрая са измислили да затворят спирката на “Хладилника”, откъдето тръгват всички рейсове за Витоша (които също ги спират), баш на почивния ден в сряда, 3 март. В добавка са се разбрали от предишния ден с най-гледаните телевизии да съобщават с приповдигнат тон и то неколкократно, че времето на 3 март ще е слънчево и в никакъв случай не трябва да се изпуска възможността за излет в планината. Така зарадваните от новината столичани, се завтичват към заветния “Хладилник”, за да прочетат табелите, че всъщност…нищо не работи. С изключение на рейс №66, който има една кола на час и отива направо на “Алеко”. Прецакването е пълно и от сърце. Ако човек не се ядоса чак толкова много, хваща едно такси, и отива до началната точка на ходене – това обаче е можел да си го направи и откъщи, а не да се тътри чак до “Хладилника”.

На другия ден, след като все пак съм се разходила и вече ми е минало, отварям сайта на Центъра за градска мобилност. Виждам, че той е пуснал съобщение за ремонтите на 2 март в 2 часа следобяд (съвсем навреме наистина). Това обаче не е всичко. Ако отворите сайта на Центъра, всъщност няма да видите нищо. Трябва да предположите, че за съботно-неделните дни може да има някаква промяна в маршрута, после да отидете в рубрика “Маршрутни промени” и в списъка там да потърсите дали случайно няма някаква промяна в рейсовете за Витоша. И, естествено, вие не го правите. Айде, честит празник!