>Дребна хитрост за авторска защита в нета

>

Тая работа със защитата на авторското право в интернет май хич я няма у нас засега. Поне с такова впечатление останах след презентацията на д-р Георги Димитров, председател на фондация “Право и интернет” по време на 7-та Национална конференция по е-образование, организирана от ICT Media. Както много други закони в момента, така и Законът за авторско право е правен в условия на “хартиена” среда или без мисъл за световната глобална мрежа и нейните поразяващи въздействия върху всекидневието ни. По тази причина и усилията за защита на авторско право в глобалната мрежа обикновено са плачевни, не помага и съдът.
Дребна хитрина, която от “Право и интернет” споделиха с аудиторията, е отпечатване на хартия на даден материал към дадена дата от даден сайт и…заверка от нотариус. Т.е. ако нещо, което сте написали или публикували ви се струва от изключителна важност за световната история, принтирате го от дадения сайт и нотариусът удостоверява към определена дата (на датите в интернет не се гледа серизоно), че вашият собствен авторски материал се намира на еди кой си сайт и си е ваш така да се каже. Това изглежда малко комично, но казват, че вършело работа в съда. Все пак е нещо. Само дето на графомани ще им излезе малко скъпо. 😉

>Бгр, бул, бя…бря!

>След като ни отказаха да има домейн на български език “бг”, което си е най-естественото, новите предложения предизвикват противоречиви асоциации и основателни съмнения у хората с по-деликатен усет към родния им език. Това “бгр” например ми няпомня “багер”, “бригадир”, “беграунд” и нещо като “бр-р-р-р”, изразяващо лека погнуса и омерзение, да не кажа състояния и действия, следващи чувството на приповдигане…
Що се отнася до “бул”, това го свързвам с неща като “редбул”, “буламач”, “бульон”, “БулИнс”, “булгур”…Пък и ако ще е първата сричка, тя трябва да е “бъл” все пак.
“Бя” е черешката на тортата така да се каже. Като изключим факта, че му липсва едно тиренце по средата, стои така, като че е недовършено. Като че е съкращение от “бляк”, “бяс”, “бия” или “бря!”. Това последното ми се вижда най-съвършено. Понеже изразява по един непосредствен начин спонтанните емоции от съвършените тъпизми, които ни обкръжават.
www.свободатасанчо.бря