>Мъртвите и Фейсбук

>Харесва ли ни или не, но Фейсбук вече се населява и от…починали хора. Техните профили продължават да съществуват и даже да бъдат активни, благодарение на някои от близките им. Когато за първи път се сблъсках с това по повод смъртта на човек, когото индиректно познавах и за чиято неочаквана смърт разбрах от социалната мрежа, стори ми се крайно неподходящо съпругата му да поддържа страницата му месеци наред след като той си беше отишъл от този свят. Разбира се, скръбта оправдава такова решение, защото вероятно е вид утешение да се занимаваш с това. В същото време, когато някакви хора започнат да се обръщат към мъртвия и да пишат по стената му сякаш е жив и сякаш Марк Зукърбърг вече е сключил договор и с Оня свят, нещата започват да изглеждат леко идиотски…Хранителни добавки за добро зрение от Silabg.com
Година и нещо по-късно вече не мисля така. Фейсбук ме подсеща, че днес е рождения ден на този човек. Отварям страницата му. Там вече има доста по-малко хора, за него се сещат роднините му и най-близките му приятели, обменят по няколко думи за него, спомнят си годините прекарани заедно и хубавите неща, които са ги свързали. Давам си сметка, че това е своеобразна виртуална панахида или виртуално публикуване на некролог, който кара близките и познатите да си спомнят за някого. Истерията на нещастието е отминала, хората са спокойни и по-малко тъжни. Това вече не изглежда неестествено. Проблемът е, че този факт трябва някак да се отбележи – също както пола или географското местоположение например. Иначе се изпада в неловката ситуация Фейсбук да ти предложи приятелство с някой, който вече го няма…

>PR уроци

>Сгащването на Бойко Борисов с въпроса какво мисли за инициативата във Фейсбук “Един ден без…” е много голям PR гаф и при по-критични обстоятелства спокойно би могъл да доведе до увеличаване на безработицата с един човек. Премиерът или изобщо няма PR човек, или си мисли, че сам може да си прави PR-а, или PR-ът му го е страх да говори с него по всяко време. Ако последното е вярно, важи приказката за мечката и гората. Не може инициативата да е обявена на 26 юни в неделя, а на 27-и в понеделник министър-председателят хал хабер да си няма какво се случва по социалните медии! Лошо, Седларов, лошо. Иначе единственият печеливш отговор на този въпрос може да бъде: “Чудесна идея, подкрепям я, нека да го направим!” Може и с малко крива усмивка, но важното е да събереш сили да произнесеш думите. Обаче…късно е либе за китка, както се казва. И ако влезнем в тона на премиера за българите и кучета, можем да добавим само, че ако българите са като кучетата, то кучетата са като Бойко Борисов: въртят опашка само като ги хвалиш, иначе хапят.

>FB бил струвал $ 33 млрд. На кого?

>Новината, че пазарната оценка на Фейсбук е 33 млрд. долара вече е стара, но ме сърби езикът за едни други сметки. Чудя се докато находчивите млади основатели на мрежата са на път да спечелят първия си милиард, колко ли са на път да загубят милиони работодатели? Дивотиите, с които се занимава една огромна част от обитателите на това пространство, са просто потресаващи. И, разбира се, са свързани с огромни загуби на време.
Прави ми впечатление, че чужденците, които познавам, не си позволяват да пребивават в мрежата през работно време. Но затова пък нашего брата…о-о-о, баш през работно време е вътре и още как!
Да сметнем сега, ако в България наистина има 1 милион активни потребители и поне половината от тях са на работа, и губят поне по един час на ден за fb през работно време, какво ще се получи? При положение, че официалната средна работна заплата в страната е 600 лв., при осемчасов работен ден и 22 работни дни в месеца, цената на час труд излиза средно 3,40 лв. (с извинение). Умножено по половин милион потребители на ден това прави 1,7 млн. лв. загуби дневно, 37 400 000 лв. загуби месечно и 448 800 000 лв. загуби за българските работодатели на година! При това сами разбирате, че тези цифри са силно занижени поради факта, че много хора прекарват повече от един час на ден във Фейсбук и поради занижените официални стойности на труда в страната.
Така че като пуснат fb на борсата през 2012 много хора ще могат да инвестират в … собствените си загуби. Интересно наистина. Дали пък това няма да са новите ипотечни облигации?