>PR в защита на вредния силикон

>Необичайна PR кампания подема Националната здравна служба на Великобритания. Притеснени от наплива към здравната каса на желаещи да се подложат на отстраняване на силиконови бюстове с материал на френската PIP, здравните власти на Острова решили да похарчат 135 000 паунда, за да спрат вълната от желаещи да легнат под ножа. Кампанията, която ще протече и в социалните мрежи, включва и плакати за кабинетите на джипита и болниците, пише във вчерашния си брой английският “Телеграф”. Посланието гласи, че последната препоръка на здравните власти и на eкспертите по пластична хирургия е жените със силикон от марката PIP (Poly Implant Prothese) да не прибягват към отстраняването му освен ако нямат симптоми като болка и напрежение. “Имплантите нямат връзка с рака на гърдата и няма явни доказателства, че са по-вредни от която и да е друга марка”, се твърди в рекламата. Касата обявява, че ще се съгласи да махне имплантите на тези, които са си уголемявали бюстовете с частни операции, само ако лекарят им разреши, но самата тя ще финансира подобни интервенции само ако това се налага по клинични причини. За беда на държавната служба обаче шефът на Британската асоциация на пластичните хирурзи настоява на своето, че все пак по-добре е 40 000 жени в страната да сменят съмнителния силикон. Както се казва всеки си гледа интереса. И понеже частните компании, които са извършвали манипулациите, също отказват да финансират подмяната, на англичанките май ще им се наложи да си плащат сами, въпреки протестите. За нашата здравна каса няма какво да се притесняваме – тя със сигурност няма да плати нищо на никого. Колкото и да е странно една от малкото държави, които заявиха, че ще подкрепят финансово жените в това неприятно начинанине е…Колумбия. Другият вариант е…мъжът ти да е пластичен хирург, но със сигурност не са много тези, които могат да разчитат на него.

>ЗдравоСловно отслабване с…паста и пица

>

Миналата седмица блокирах една реклама в блога си, която беше за “здравоЗловно отслабване“. Очевидно неграмотността вече се шири и сред авторите на рекламни текстове (дали да не ги пратим и тях да направят по един тест на PISA?). Блокирах я, не само защото е отвратително да четеш реклами с правописни грешки, а и защото вярвам, че всички начини за отслабване с хапчета, добавки и други подобни са толкова вредни за физическото здраве, колкото гледането на карти е вредно за психическото. Целта на този пост е да пропагандира т.нар. средиземноморска диета откъм италианското крайбрежие, след като с очите си видях огромната пропаст, която зее между българското разбиране за италианска храна и истинската й същност.
Струва ми се, че истинската й същност залага на т.нар. хранителна пирамида, дето са ни я преподавали в училище. В нея най-отдолу са зърнените храни (т.е. най-много трябва да се консумират), после зеленчуците и плодовете, след това млечни, яйца, риба, месо и накрая на тясното връхче т.нар. “за душата”, разбирай – сладките неща.
Чувала съм, че от италианската паста не се пълнеело, понеже била много специална и такава нямало у нас. Може и така да е. Скромните ми наблюдения обаче са, че италианците освен пастата, наблягат само на доматения сос, като хвърлят вътре или малко пармезан в добавка или две три хапки риба. Може и някакво месо, обаче месото по принцип се яде не по-често от веднъж на три дена. А как ние я разбираме пастата? Ние я разбираме с шунка, гъби, сирене и половин кило настърган кашкавал отгоре. Това, естествено рязко вдига калоричността.
Същите са и идеологическите разлики между българската и италианската пица. Италианците правят един тънък блат, заливат го с доматения сос и малко зехтин, мятат някое и друго парче моцарела отгоре (ама не да я покрият със сирене като пъзел) и…толкоз. Как ние я ядем пицата? Ами слагаме й пак сирене, шунка, кашкавал и гъби, кисели краставички, лук, чушки, пиле, защо не и малко луканчица, и накрая я покриваме с настърган кашкавал, като че ще я предпазваме от слънчево изгаряне. Така пицата се превръща от тесто с нещо отгоре в “нещо” с тесто отдолу. И вярно, че не става за отслабване.
Какво да кажем за салатите? Консумирането на зеленчуци за българина се е превърнало в ядене на салати, за които най-важното е да са големи и вътре да има много неща. Нашите салати са на принципа – “Дай всичко от хладилника!” и “Колкото повече – толкова повече!” А то като е по много – и от салати се дебелее. Истинското ядене на зеленчук си е просто ядене на зеленчук – резнат на две с малко сол и зехтин в добавка (но не е задължително).Хранителни добавки за здраво сърце от Silabg.com
Изглежда, че италианската кухня, подобно на китайската, страда от национални “подобрения” в зависимост от това какви са вкусовете на страната, в която се приготвя. Казват, че това, което се яде в Китай има малко общо с това, дето си го поръчваме за вкъщи от китайските ресторанти.
Тъй или иначе с паста и пица наистина може да се отслабне (проверено е), само че като се набляга на пастата и тестото, а не на добавките. Ето една примерна програма: закуска – кафе и бисквити, обяд – паста (по италианския начин), вечеря – пица (по италианския начин). Между обяда и вечерята може даже да изядете един сладолед, но приготвен по

>Нестандартни приложения на билборда в корпоративната комуникация

>

Ексцентричният собственик на Търговска лига, който много обича България, само че от Швейцария (вижте това рекламно интервю), отново е дал принос в нестандартната корпоративна комуникация. Публикуването на послания към Министерството на здравеопазването върху най-близкия билборд до централата на Търговска лига в София започна да му става навик. След като беше представил зам.-минисъра на здравеопазването Емил Райнов като вампир, сега Каменов е насочил устрема си към последния министър на здравеопазването Стефан Константинов. Ударът е под кръста и в него се долавя регионална дискриминация. Един вид понеже министърът е от Кюстендил, значи е скапаняк. Истината е, че билбордът е реакция на намалените пътеки по кардиология от края на м.г., а шефът на ТЛ изглежда има кардиологични болници. Това сигурно не е добре за здравеопазването като цяло, но трябва да се има предвид, че за сметка на силното лоби на кардиолозите много други клинични пътеки бяха силно подценени. (Как ви се струва например 700 лв. пътека за лечение на рак на черния дроб?) В последния билборд на Каменов обаче има много повече от едно посланиe. Този път той е решил да използва мястото практично и да не “хаби материала”. В горната дясна половина на билборда виждаме атака към сегашния зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова, която отговаря за плащаните от държавата медикаменти (сигурно най-важният ресор в здравеопазването). Тук се подчертава, че Павлова е бивша служителка на “Софарма”, конкурент на Търговска лига, чийто собственик в момента наистина е много силен – освен че стана притежател на двата най-големи ежедневника, Огнян Донев е и председател на КРИБ. Абсолютно го разбирам Каменов, проблемът му е сериозен и определено не може да се реши от разстояние. В долната половина на билборда обаче комуникацията вече става неразбираема. Там под имената на двама известни лекари, пак от сферата на кардиологията, има някакви големи суми, които те били взимали месечно от публични фондове. Информацията става противоречива, защото и те, като Каменов, би трябвало да се пострадали от орязването на пътеките в кардиологията. Или пък иска да каже, че заради тях се е стигнало до орязването? Не е ясно.
В заключение този вид комуникация говори за крайна форма на безсилие и като цяло по никакъв начин не може да допринесе за бизнеса на съответната компания. Може само да го влоши. Въпреки че при фармацията влошаването е относителна величина. Сигурно и затова не изпитвам никакво съчувствие към комуникатора.

>За кожата на няколко доктори

>Кой и какво печели от оповестяването на скандалния запис с Горнооряховските лекари? Страхувам се, че никой нищо. Само дето въпросите стават повече. Това, че нивото на здравеопазването ни е под кота нула, си го знаем. Недоносеното бебе е можело да живее при наличието на по-добър професионалист и по-добра медицинска техника. Но не е имало късмет, както и много други пациенти в България.
От разговорите на докторите обаче става ясно и нещо още по-лошо – че нямат уважение нито към живота, нито към смъртта…Каква помощ да очакваме от тях тогава? Да се подиграваш с един неосъществен живот и с един известен покойник, който си е заминал преди броени дни, е грозно и жалко. Но да направиш същото това нещо достояние на широката публика от парламентарната трибуна също е грозно и жалко, и също говори за неуважение към живота и смъртта…
Иначе ако записите със специални разузнавателни средства продължат толкова масово, както са започнали, ще се видим в голямо чудо. Защото хората като не знаят, че ги слушат си приказват страшни дивотии…За политиците да не говорим. Но не само те – всички. Добре че не можем да се чуваме…И че ресурсите на записващите устройства все пак са ограничени. Иначе не се сещам за някой, който да не може да бъде унизен по подобен начин като Горнооряховските лекари.