>През нощта ще преобладава слънчево време…

>Синоптичните прогнози, най-вече по телевизиите, започват да се доближават до абсурдите от времето, когато новите технологии още не даваха такива добри възможности за прогрозиране, а на Любка Кунчева й викаха Любка Ментата. Стремежът към атрактивност и “новинарство” доведоха дотам, че от една тв прогноза можеш да чуеш всичко, само не и да разбереш какво аджеба ще бъде времето утре? Също така вероятността да бъдеш заблуден относно температурите е с “оранжева” степен на опасност.
Така например тази седмица трябваше да бъдем обхванати от арктически студ, за което ни подготвят през цялата предишна седмица. Така че не се учудвайте ако без повод ви стане много, ама много студено – това ще си е в резултат на систематично и последователно тв “облъчване”. Защото, както всички виждаме, на става дума за никакви потресаващи студове.
Въпреки неяснотите обаче има и компенсации – в прогнозата за времето вече можеш да си припомниш някои народни поговорки, да чуеш лирически отклонения на сценариста или асоциации, за които никога не би ти хрумнало в нормално състояние. Разбира се, не отсъстват и добре шлифовани клишета. (Сигурна съм, че утре ще има нещо за Осми март.)
А колко хубаво би било просто да ни покзават една карта със съответните числа и картинки…Е, може и малко музика. Справка: BBC, CNN, Euronews.
Не по-малък в това отношение е и кретенизмът на някои от най-тиражните всекидневници. Там пък се чудиш дали на съответната страница е прогнозата за времето или сводка за изявите на фолкпевиците? Това обаче е тенденция, свързана със субективни джендър фактори и може би ще отшуми заедно с факторите…