Европа – безхаберна срещу прането на пари и мафията

bqloto zlato_cherno

Интересите на ндрангетата се простират и към държавите от Източна Европа и по-специално към Полша, България, Хърватия, Украйна и Русия…

Това пише в документалната книга “Бялото злато” от италианския прокурор Никола Гратери и експерта по организирана престъпност Антонио Никасо, чието българско издание вече е в разпространителската мрежа с логото на издателство “Авлига” и с превода на Таня Кольовска. Двамата автори идват в София за премиерата на българското издание по време на Софийския международен панаир на книгата през декември.

Кое е “бялото злато”? Все още най-доходоносната инвестиция в света – кокаинът.  Белият прах, който разрушава живота, природата, политиката, заразява банковата система и корумпира хората с власт. Никола Гратери и Антонио Никасо проследяват трафика на кокаина и тенденциите в пазара на дрога, предприемайки пътуване от Колумбия, през Европа чак до Австралия.

Според разследването на Гратери-Никасо Европа е един разрастващ се пазар за кокаина, което я прави все по-привлекателна за мафията. Според изследване на института “Марио Негри” всеки ден в Европа се консумират 365 кг кокаин  или около 130 т годишно. В същото време Старият континент показва много нисък имунитет срещу тази заплаха и не полага особени усилия да използва най-мощното оръжие срещу него, а именно – мерките срещу пране на пари, смятат авторите.

Европа е пасище, на което всяка криминална организация може свободно и спокойно да пасе, пише в “Бялото злато”.

Оказва се, че Германия, в която ние се “кръстим”, позволява всяка година на нейна територия да се изпират между 29 и 57 млрд. евро! Тя е държава, в която прането на пари е детска игра, твърдят авторите на “Бялото злато”. Всичко това благодарение на липсата на прозрачност в системата и пропуските в борбата с организираната престъпност.

Африка е склад, богатата Австралия – истински рай за пазара на кокаин…Всяка държава и всеки континент имат своето специфично място на тази печална карта. Всъщност цялата земя, чиито бели дробове – горите на Амазония – са загубили милиони хектари тропическа гора, унищожени, за да станат терени за отглеждане на кока.

Книгата съдържа най-актуална информация за пазара на наркотици в света, международна статистика за производството, използването, вредите, които причиняват и възможностите за справяне с този проблем.

 

>Хиперактивна книга? О-о-о, не!

>

Знаете ли кое ще е следващото поколение книга след електронната? Хиперкнигата. Разбирай хиперактивна или интерактивна. Поне така твърдят участниците в 40-ия Лондонски панаир на книгата. Най-новата версия на отворения стандарт за е-публикуване e-PUB ще се появи това лято и ще дава неограничени възможности за използване на мултимедията в електронното издаване. Не знам колко са хората, които четат книги на електронни четци (май засега само американците са твърда клиентела), но фирмите, които са се захванали с този бизнес със сигурност вече са доста. И току виж един ден ни принудят и ние да запрелистваме е-книгите (то и с вестниците стана така, нищо, че преди 20 години някои не вярваха). Електронното книгоиздаване има своите сериозни предимства – кратък и евтин път до читателя с малко разходи и лесна реклама чрез социалните мрежи. Вече се разказват истории и за е-“самиздат” с достигнати тиражи от 5000… Има, разбира се, и недостатъци. Понеже срещу пиратството защити няма открити! Според наблюдатели, веднага след публикуването им, е-книгите се появяват средно на 40 пиратски места в нета. Някои дори, освен че ги пиратстват, печелят и пари от тях. Вече се развива и нов бизнес – проследяване и елиминиране на пирати на е-книги.
Но да се върнем на хиперкнигата. Това ще трябва да е нещо, което да включва бонус съдържание към съдържанието на един роман да кажем, включително реклами. Представете си например, че четете книга на Ремарк или Хемингуей, героите му се наливат с любимото си питие – фаворит за съответния роман, и в един прекрасен момент на екрана се появява надпис (може и звук):”Пещерска – мека топлина!”. Или пък си представете как в горната половина на страницата четете текста, а в долната половина тече филмът по същата книга. А отдясно на страницата, по дължина, ви чакат линкове към социалните мрежи, които коментират книгата, която четете. Предполагам, че следващата стъпка ще бъде главният герой да се протегне през страницата и да ви бие “маслинка” по носа…Ама че лудница! Къде ще ни остане спокойствието? И това всъщност книга ли е? Не, това е е-книга. А може би е по-подходящо да кажем, че това е /н/е-книга.