>Батко без Братко на "Беднякът милионер"

>Един прекрасен филм – “Беднякът милионер” (режисьор Дани Бойл, сценарист Саймън Бофуа, по романа на Викас Сваруп, три награди “Златен глобус” и 10 номинации за Оскар), в събота вечер имаше ВИП зрител в “Синеплекс”. Батко (който даде 100 и не знам си колко милиона лева на Братко, за да строи пътища и с това бръкна в очите на Европейската комисия) беше дошъл да види историята за двамата братя, израснали сираци в гетата на Мумбай и като по чудо останали живи.
Препоръчвам ви този филм първо заради страхотната игра на артиста в главната роля – Dev Patel, второ – заради невероятните кадри, които ще видите от истинската Индия и трето – заради хубавата история.
Сравнителният анализ, който може да се направи между двете двойки братя, споменати в началото, би бил възможен, но отегчително дълъг. Затова ще направя само един щрих. В началото на филма се задава въпросът: Защо Джамал (главният герой във филма) успя да спечели 20 млн. рупии от “Стани богат”? (цитирам по памет) А: Защото е образован и се е подготвил добре . В: Защото са му подсказвали. С: Защото е необразован, но е имал късмет. D. Така е било писано. Отговорът в края на филма е D.
Да видим сега какъв е отговорът на въпроса: “Защо Батко си ходи спокойно на кино, въпреки че е злоупотребил със 100 милиона и кусур лева?” А. Защото българският Закон за обществените поръчки е направен така, че да може да се злоупотребява безнаказано. В. Защото България няма адекватен Закон за конфликт на интереси и всички институции се правят, че не знаят какво е “конфликт на интереси”. C. Защото в България няма воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. D. Така е било писано.
Тук грешният отговор е само един. …А! Пропуснах да кажа, че буквалният превод на заглавието е “Помиярът милионер”.