>Пенсионна – да, но защо реформа?

>Коледната мания постепенно ме обхваща…И докато вися в някаква пробна и нахлузвам някакви неща, без които мога, чувам, че в магазина влиза жена, която очевидно идва да разговаря със собственика за работа. Собственикът явно не се притеснява, че в магазина има клиент и си води разговора ей така от тезгяха. Ставам неволен свидетел на интервюто за работа. Гласът на жената е силен и ясен, говори за енергичен човек. Не мога да определя възрастта – може да е 30, 40, 50 години…В един момент с изненада чувам как търговецът директно “отсвирва” кандидатката заради възрастта й. Започва да ги суче някакви от рода на това, че имал две продавачки в различни възрасти и търсел нещо по средата…(малко тъпо го беше измислил). Жената запазва самообладание, разменя още няколко думи от любезност (между другото става ясно, че е с висше образование) и си отива. Поглеждам скришом през пердето – около 60-те е.
Чудя се с какво точно ще й помогне на тази жена т.нар. пенсионна реформа, която ГЕРБ пробутва през задния вход. Естествено с нищо. На нея даже и Европейската политика за недискриминация не й помага. Единственият резултат от тази “реформа” е, че човек ще може да получава с няколко години по-късно мизерната пенсия, с която пак няма да може да живее. Е голяма реформа, няма що!
Политическото безсилие по отношение на пенсионната система в България е трагично. То започна преди 20 години с въвеждането на точковата система и продължава до днес с пълна сила. Разбира се, един от основните проблеми и тук е, че България си остава държава, в която изпълнителната и законодателната власт продължават да отказват да събират дължимите осигуровки. Всичко друго са някакви странични вредни последствия. Но, разбира се, най-лесният начин да си оправиш малко финансите е да прецакаш народонаселението. Винаги е било така. Защото увеличението на възрастта за пенсиониране с една година не е просто увеличение с една година. По отношение на трудовия стаж то е увеличение с няколко години…А както се вижда от примера с магазина, през тия последни няколко години някой просто ти казва, че си търси по-млада продавачка.

>Безработни ли са учениците и пенсионерите?

>Поредната галимация, този път между НСИ и Министерството на труда и социалната политика е христоматиен пример за това как репортерите не обичат да мислят, а аргументацията не е силната страна на политиците. Спорът между двете институции дали безработицата е 9 % /според МТСП/ или 12 % /според НСИ/ е доста безпредметен, като се има предвид различната им методика на изчисление. Това, че новина като по-висока от официално обявената безработица би се харесала на всички медии е ясно. Ясно е дори, че те биха били напълно доволни само ако вкупом замислим и реализираме групово национално самоубийство. (Склонността на средствата за масово осведомяване към трагизъм и нещастно стечение на обстоятелствата е стара като света.) В същото време методиката на НСИ за определяне на безработицата е идиотска, ако и да е Европейска. Защото отчита безработните между 15 и 64 годишна възраст. В това число, както се досещате, влизат учениците от 8 до 12 клас (по около 50 000 души на випуск) и пенсионираните по закон мъже и жени съответно на 63 и 60 г. възраст. Да, вярно е, че във възрастта 15-19 г. не са 100 % тези, които ходят на училище. Но не са 100 % и тези, които не ходят. Същото се отнася и до пенсионерите – не всички между 60 и 64 г. са успели да се пенсионират навреме, но много са тези, които са успели. Не смятам, че и методиката на МТСП, респективно Агенцията по зетостта, е идеална, защото отчита някакви хора, които имат нерви и време да ходят да се регистрират в бюрата им. Но ме удивлява това как на министъра не му хрумна един толкова прост довод срещу НСИ, а на медиите не им хрумва да се замислят на колко години човек има право да работи в България?