Земетресение удари дарителската кампания за дома на отец Иван

Въпреки всички предупреждения и упреци на МРРБ за опасното, незаконно и застрашаващо живота на приютените в дома за сираци на отец Иван в Нови хан строителство, Пернишкото земетресение не успя да направи дори една пукнатина в самодейното му строителство. В замяна на това, дарителската кампания, която МРРБ разкри за построяване на нов дом за сираци, по всички правила и с изрядна документация, се разтресе яко и по всяка вероятност ще се провали в дън земя поради липса на достатъчно доверие към нея от страна на широката общественост. Виж още в News Digest BG.

 

>Двойните строителни стандарти на държавата

>Това, което се случва в Нови хан с дома за сираци “Св. Николай” на отец Иван, е нещо, което трудно се описва с думи. Може би един Гогол би се справил със задачата, но за съжаление, той вече си е изпълнил всички задачи. Удивително е как половин дузина държавни институции се събраха да решават как и кога да /не/разрушат самодейния дом за сираци край София. Преди това вече беше издадено решение на ДНСК за събарянето му…
Сега, първото, което ми идва на ум, разбира се, е елементарно. Първосигналният ми мозък прави асоциации с недостроения хотелски комплекс край Варвара, който толкова години вече няма кой да го събори, въпреки че също е незаконен. Работата дори така се проточи, че кинаджиите цял сериал направиха по случая. Сещам се и за разни вдовици-мутреси, чиито хотели, наследство от съпрузите им – наркобосове, “красят” плажа на Слънчев бряг например. Сещам се и за един съсед по вила, който построи четири етажа при разрешени два и половина, а сега си е построил и едно барбекю в близката горичка (не че е негова, ама ей така – да има). И никой нищо не му казва…А никой нищо не казва, защото институциите са заети с дома за сираци на отец Иван. И нямат време нито за Варвара, нито за Слънчев бряг, нито за вилните зони.
На практика тоя човек отглежда хора колкото за един социален дом. Отглежда ги вместо държавата, която не му дава и лев за тая работа. А трябва. Иначе издръжката на един такъв държавен социален дом би струвала стотици хиляди лева на година. От време на време политиците си правят PR за негова сметка, ама той не му помага за дълго. Хората носят там стари дрехи и мебели, от които искат да се отърват. На дома обаче му трябват храна и пари. Изглежда поочукан и мирише на застояло. Нищо чудно наистина да не са спазени препоръките за пожарна безопасност и заплахите за живота и сигурността на обитателите му да не са съвсем безобидни. (Те затова и не бутат строежите на Варвара, Слънчев бряг и вилните зони – понеже имат планове за пожарна безопасност!) Обаче опасностите за децата от дома на улицата със сигурност са доста по-големи. От откъслечни репортажи по медиите разбираме, че като разрушат дома, ще настанят обитателите му във фургони. Брей! Кога ги стигнахме американците?