>Какво ще се случи на Витоша след Цековизацията?

>

Днес минах край протеста пред Парламента към един. Хората бяха малко и не вдигаха шум. Бяха се постарали да направят доста плакати. За съжаление иницативата срещу промените в Закона за горите не събра достатъчно подкрепа и мина вяло. Струва ми се, че една от причините за това е липсата на ясно послание какво я чака Витоша, ако се допусне нейната “цековизация”? А то е просто и ясно:
1. София ще остане с по-малко природа. След презастрояването на столицата и изчезването на паркове и градинки, Витоша е единственото, което й остана. И то все е още е много много добро! Но няма да е за дълго. Защото повече писти и влекове означава по-малко гора. А собственикът на ски съоръженията в Банско вече е доказал, че има размах в изсичането. Успокоението от страна на министъра на околната среда, че пак ще има одобрения и процедури, не значи абсолютно нищо. То процедурите ги има и сега, даже преди либерализацията на закона, но вижте какво стана с Банско и Пампорово!
2. Планината ще бъде осрана и опикана. А тишината, която очакваме да имаме на разположение, когато отиваме там, ще се превърне в безвъзвратно минало. (То и сега вече като караш на Лалето музиката не винаги ти е по вкуса, ама трябва да я търпиш…)
3. Витоша ще стане недостъпна за средния софиянец. Защото курортите, които прави Цеко Минев са скъпи, и после за тях се плаща скъпо. Гледай Банско и мисли за Витоша.
Обезпокоителното е, че изгледите трите точки по-горе да се реализират са много големи. Поведението на министрите Мирослав Найденов, Нона Караджова и Свилен Русев по време на дискусията за закона означава само едно – директивата за поведението им им идва право от Бойко Борисов и няма мърдане. В парламента той също има мнозинство, нищо, че е правителство на малцинството. Правителството е активизирало и черен PR чрез медиите на Делян Пеевски и Ирен Кръстева. А те са на крачка от монопола. Неправителствените организации може и да имат пари по проекти, но със сигурност нямат толкова, че да си купят благоразположението на медиите в България. И дори да са много лоши, както ги представя в. “Телеграф”, нека си припомним, че Коалиция “За да остане природа в България” преди години спаси парк Странджа.
А иначе – да, Витоша има нужда от инвестиции и поддръжка. Но не чрез цековизация. Това със сигурност не е единственинят начин.