>Какво ще се случи на Витоша след Цековизацията?

>

Днес минах край протеста пред Парламента към един. Хората бяха малко и не вдигаха шум. Бяха се постарали да направят доста плакати. За съжаление иницативата срещу промените в Закона за горите не събра достатъчно подкрепа и мина вяло. Струва ми се, че една от причините за това е липсата на ясно послание какво я чака Витоша, ако се допусне нейната “цековизация”? А то е просто и ясно:
1. София ще остане с по-малко природа. След презастрояването на столицата и изчезването на паркове и градинки, Витоша е единственото, което й остана. И то все е още е много много добро! Но няма да е за дълго. Защото повече писти и влекове означава по-малко гора. А собственикът на ски съоръженията в Банско вече е доказал, че има размах в изсичането. Успокоението от страна на министъра на околната среда, че пак ще има одобрения и процедури, не значи абсолютно нищо. То процедурите ги има и сега, даже преди либерализацията на закона, но вижте какво стана с Банско и Пампорово!
2. Планината ще бъде осрана и опикана. А тишината, която очакваме да имаме на разположение, когато отиваме там, ще се превърне в безвъзвратно минало. (То и сега вече като караш на Лалето музиката не винаги ти е по вкуса, ама трябва да я търпиш…)
3. Витоша ще стане недостъпна за средния софиянец. Защото курортите, които прави Цеко Минев са скъпи, и после за тях се плаща скъпо. Гледай Банско и мисли за Витоша.
Обезпокоителното е, че изгледите трите точки по-горе да се реализират са много големи. Поведението на министрите Мирослав Найденов, Нона Караджова и Свилен Русев по време на дискусията за закона означава само едно – директивата за поведението им им идва право от Бойко Борисов и няма мърдане. В парламента той също има мнозинство, нищо, че е правителство на малцинството. Правителството е активизирало и черен PR чрез медиите на Делян Пеевски и Ирен Кръстева. А те са на крачка от монопола. Неправителствените организации може и да имат пари по проекти, но със сигурност нямат толкова, че да си купят благоразположението на медиите в България. И дори да са много лоши, както ги представя в. “Телеграф”, нека си припомним, че Коалиция “За да остане природа в България” преди години спаси парк Странджа.
А иначе – да, Витоша има нужда от инвестиции и поддръжка. Но не чрез цековизация. Това със сигурност не е единственинят начин.

>Великденски репортаж

>Вторият ден на Великден, последен ден преди работа. Времето – страшно, столицата – с малко хора и прекрасна, с две думи София: “име сладко – земя рай”! Даже въздухът е чист, понеже няма коли и има лек ветрец. Обаче нагоре въздухът е още по-чист – както винаги.

Хубаво, ама за да отидеш горе, трябва да катериш – поне час, час и нещо по баира. Ако си свикнал да катериш и ако ти се катери – няма проблем. Обаче ако искаш само да изядеш едно шкембе и две кебапчета с една бира на “Бай Кръстьо” и да поседиш на теферич, въпросът не ти се урежда.
Защо? Защото лифтът не работи.

(Нещо ми се струва, че това напоследък се случва често, въпреки че аз съм от тези, които се катерят.). Не знам как е прекарал празниците Цеко Минев, обаче със сигурност е отнесъл доста псвуни от софиянци, дето са си останали в София по Великден. Понеже се оказва, че лифтът не е работил не само в понеделник, но и през всичките дни на празниците на всичкото хубаво време отгоре. И не само през всичките празнични дни, ами и през всичките последни три седмици…И защо така? Защото нямало пари за заплати.

“Е, как така няма пари за заплати, а пък купува Кремиковци?”, питат се стигналите до заветната кръчма. Уместен въпрос. “Ами той само от тия четири дена щеше да изкара парите за заплати!”, подхвърля друг. Уместна забележка.
Аз пък си мисля, че то така като забележиш няколко пъти, че едно нещо не работи баш когато ти трябва и…спираш да го посещаваш. Също така си мисля, че в едно средносрочно или краткосрочно бъдеще лифтът Драгалевци-Бай Кръстьо-Голи връх ще е “Помагалски”, а туристическите пътеки ще станат на писти…
Е, дано да не съм права, де!

>Кара ли ви се електромобил?

>

Имам познати, които днес щяха да се разхождат на Витоша, но се отказаха, защото над България тъкмо днес щели да преминат радиоактивни частици от Фукушима. Мисля си, че по-скоро би трябвало да организираме всенародно веселие на открито, че сме толкова далеч и нищо не може да ни се случи. Поне този път…Хората обаче се страхуват. Страхуват се и от сянката на радиоактивната заплаха. А иначе не знам дали вчера същите хора са си изгасили осветлението за един час вечерта в Деня на Земята. Аз лично не го направих. Не можах да се лиша от две удоволствия като тези да догледам една романтична комедия и да почета една кримка…Много елементарно от моя страна наистина.
А докато се страхуваме от радиацията от Фокушима не е лошо да помислим дали е от първостепенна важност да имаме електрически автомобили (може би за да ходим с тях до пазара) и дали не беше налудничаво безотговорно, когато някои от нас през зимата си оставяха климатиците в офисите пуснати в събота и неделя, за да не се изстуди твърде много помещението. И за още десетки случаи, в които сме разглезени да ползваме ток, а бихме могли да го спестим.
Според едно широко разпространено мнение изборът между това да развиваш ядрена енергетика и да не го правиш е като това да избереш дали да останеш “на дървото при маймуните” или да слезнеш от там и да отидеш при богатите и преуспелите. Да, все още най-развитата страна в света, САЩ е окичена с АЕЦ като коледна елха. И не само тя. Въпросът обаче напоследък започва да стои така: при маймуните или при мутантите?
Сигурна съм, че когато погледне заплахата в очите, всеки би избрал компанията на маймуните. Но тогава е късно.

>Любители на лавини

>Вече втора седмица подред наблюдавам как под една прекрасно образувана лавина, дремеща вляво от лифта на писта “Лале 2” на Витоша, непрекъснато има мераклии, които се пускат около нея и в подножието й! Независимо че тя е явна като за нагледен учебен материал (или точно затова) и че над нея са поставени около 50 кола с триъгълен знак “Внимание лавина!”, желаещите да й се “порадват” отблизо изобщо не секват. И ако миналата събота и неделя все още не беше толкова топло, то този уикенд нещата стояха другояче. Страхувам се, че ако не се вземат мерки, наистина може да има жертви. От лифта не може да се види със сигурност, но повечето смелчаци като че ли са от мъжки пол, около и над тийнейджърска възраст – комбинация, в която, както знаем, връзката с главния мозък е силно нарушена.
Има само два начина да се предотвратят инциденти – или да се поставят мрежи, или да има патрули. Другото би означавало да се стои със скръстени ръце докато се случи най-лошото.

>Трябва ли й на планината администрация?

>
Планината и сама може да се грижи за себе си, но когато е обект на похожденията на хиляди софиянци, желателно е някой да я наглежда от време на време. В случая обаче софиянците не са виновни за нищо. Но се чудя какво точно прави администрацията на парк “Витоша”? Понеже вече четвърти месец (!)един от най-посещаваните от туристи маршрути – Драгалевци-Бай Кръстьо, е задръстен от двайсетина повалени дървета, паднали точно напреко на пътеката.
Това изисква най-различни гимнастически упражнения като патешко ходене, скачане с препятствия, пропълзяване и други подобни, което може и да е полезно за народонаселението, но в никакъв случай не е знак за съвестна работа от страна на администрацията на парка.
При това нейният шеф е и виден природозащитник…Но понеже явно няма намерение да се погрижи за почистването, предлагам някой, който се отоплява на дърва, да ходи да си насече каквото е необходимо и просто да освободи пътя най-сетне! При това на пръв поглед изглежда като да стигне за няколко домакинства.