>Трябва ли им на европарите ЦК? Не – мотика!

>

Няма никакво съмнение относно мотивацията на БСП да иска централизирано управление на европарите. Тя е, като се сложи който трябва да ръководи агенцията, да се създаде устойчива възможност за бизнес развитие на партийния живот. Абсолютно същата е и мотивацията на партиите, които настояват сегашното положение да не се променя и парите да се управляват децентрализирано по министрества. Те вече са сложили който трябва да ръководи съответните дирекции и са създали, макар и ограничени, но все пак подходящи условия за възходящо бизнесразвитие на техния си партиен живот.
Като се абстрахираме от тези две не особено оригинални политически гледни точки, трябва да признаем, че изобщо не е необходима никаква агенция, че парите трябва да си стоят по министерства, където им е мястото, а чиновниците да ги харчат заедно с останалите бюджетни пари за това, за което бюджетните средства по принцип не им (не ни) стигат.
Когато всички обаче отвориха големи усти за усвояването на фондовете, никой не си даваше (и май продължава да не си дава) сметка, че даването на тези пари, освен огромната бюрокрация, свързана с усвояването им, ще ни докара и един голям Биг Брадър, който да държи под око сметките с тях. Всъщност, двете неща се обвързани: бюрокрацията и Биг Брадър. Голямата бюрокрация е измислена, за да може да се държи изкъсо харченето им. Обемът й наистина на моменти е отчайващ. Но, хората си имат правила и никой не ни кара насила да ги спазваме, ако не ги искаме тия пари. Бюрокрацията и окото на Биг Брадър обаче действат крайно немотивиращо, както на администрацията, така и на политиците. Защо?
Първите, т.е. чиновниците, с изненада установяват, че изведнъж имат доста повече работа отпреди. Защото харченето на много пари изобщо не е лесно и бързо, когато трябва да става по правилата. Логиката на администрацията е следната – „работата по проекти е допълнителна работа, а ние си имаме достатъчно своя.” Това, разбира се, не е така. Структурните фондове трябва да се превърнат в ежедневна работа на всички чиновници и така да се въприемат от тях. Тогава те ще станат ефективни и ще се усетят от всички. За което пък е необходимо политиците, които управляват администрацията, също да са силно мотивирани за усвояването на тези средства и съответно да пришпорват администрацията да работи по възможност по-бързо.
Тук се явява обаче втората пречка. Мотивирани ли са политиците да усвояват бързо и ефективно средствата от структурните фондове при положение, че окото на Биг Брадър им гледа в канчето и евентуалното отклоняване на средства става рисковано и трудно? Мотивирани са, както споменахме и в началото, ама не съвсем. Защото се чудят как да го усучат така, че хем партията сита, хем имиджът – цял. И ето така работата се бави…
Истинската причина, поради която България се провали с гръм и трясък по отношение на европарите обаче не беше администрацията, а политиците, които незнайно защо решиха, че като са членове на ЕС, системата на Съюза ще ги остави да си действат както си знаят и да си правят каквото си искат. Грешка. Сигурно не бяха забелязали, че след 1 януари 2007 г. са загубили част от суверенитета си. Включително този за успешно реализиране на далавери.
В заключение по темата трябва да кажем, че няма никакъв смисъл да се правим на Андрешко в ЕС, защото просто няма да ни мине номерът. Останалите страни членки и особено по-големите от тях са изключително добре мотивирани да ни държат изкъсо. Системата е измислена така, че ако ние не се справим с тия пари, те да отидат при онези, които се справят. Сериозна мотивация, нали разбирате! Нашият провал тутакси им се остойностява. Така че на тая работа с европарите не й трябва Централен комитет, а мотика.