>Нищетата на един народ

>Започна се с бира и кебапчета, след това с 20 лева на калпак, после 30, после 50 – кой колкото има да даде. За гласа на един избирател. Стигна се до купон за кафе, билет за баня и … доза наркотик. Как стигнахме дотук? И какво ли следва? Следва това, че после за същите тия хора няма достатъчно пари за лекарства, заплати и други такива битовизми. А 20-те, 30-те и 50-те лева някак си не им стигат…
Кой е виновен? Само комунистите ли? Не знам. Изглежда твърде лесно като отговор. Къде сме всички ние, които сме уважаемата публика? Седим и ехидничим отстрани, кефим се така да се каже, забавляваме се със собственото си падение. Няма как. Дори да не ни харесва и ние сме част от пейзажа. Пейзажът на сметището, в което се озовахме дружно, без особено съпротивление. Сметище, което започва да се препълва – някакви си 111 000 кв.км. “Какво да правиш, родина, синко”, както казал червеят от лайното.
Къде са ония хора, които са давали цялото си богатство и са посвещавали целия си живот, за да създадат една болница, едно училище, да напишат или преведат една книга? Как им мутира генът? И откъде всъщност да започнем?
Някъде много отначало…Например от “Не лъжи!”, “Не кради!”, “Не завиждай!”, “Не убивай!”, “Обичай ближния си!”. Лесно ли изглежда? Не, всъщност е много трудно.

>Демоскопът май е на ремонт

>Бедните социолози! Стандартните социометрични методи се оказаха неприложими в български условия. В обстановка на избори се появи нов социологически термин – “данни, неуловими от демоскопски изследвания.” С този евфемизъм бяха обозначени купените гласове и всички “изненади” в изборните резултати. Преди вкупом да се нахвърлим на социолозите, трябва да признаем, че по-малко от седмица преди изборите бяха изнесени данни колко процента от българите са склонни да вземат пари от купувачи на гласове. Ако съберем процентите на големите “изненади”, нещата горе долу си идват на мястото. Нямаше кой да направи обаче дълбочинен анализ на тази готовност, за да не се наложи после да отговаря на неудобни въпроси.
Сега обаче ситуацията е още по-тежка и социолозите дори не смеят да дадат нова прогноза за парламентарните избори. Явно са пратили демоскопа на ремонт. Да видим какво ще излезе след него…

>Иновативни подходи при доказване на възмездното гласуване

>Звучи академично, но е съвсем просто. Понеже продължават да организират купуването на гласове (въпреки задължителния слоган в собствените им рекламни клипове), партиите са измислили и достоен за възхищение начин за доказване на “лоялното” гласуване и съответно ефективността на дадения десетник, стотник, четник или каквото е там. А изпълнителите, понеже нямат никаква корпоративна култура, си споделят един на друг добри практики, даже пред представители на опозицията. В смисъл, че хората се държат наистина като в конкуретни фирми – на ниски нива си обменят информация.
В какво се състои иновацията? Иновацията се състои в това, че не е необходимо да сгъваш бюлетина, да намачкваш горния (долния) край, или да поставяш кръстче, точка, резка и др. под. Достатъчно е да сложиш преференциална “чавка” пред едно от имената, но … пред точно определено. Примерно: за Варна отмятаме номер 15 от листата, за Бургас – номер 17 и т.н. След това застъпникът само брои и докладва.
Чиста работа! Сигурно, ефективно и … законно.