>Малко издателство направи голям речник

>
От този месец може да се каже, че старобългарският език вече има пълен двутомен речник – нещо за което мечтаеха стотици студенти по българска филология преди доста години, когато се потяха на изпита по старобългарски, разчитайки на 20-те странички помощен речник в края на учебника. И, разбира се, не само те.
Речникът, който бе издаден в продължение на десетина години (току що излезе том II), е дело на Института по български език и на малко издателство – ЕТ “Валентин Траянов”, чийто състав се изчерпва с едноименния му собственик и… единствен работник. Сигурна съм, че този речник нямаше да стане факт ако не беше ентусиазмът на издателя и волското му търпение да завърши започнатото. Не се сещам за никой друг, който би се захванал с нещо толкова пипкаво като работа и със сигурност – непечелившо. В същото време това е най-патриотичното дело в българското книгоиздаване, за което се сещам през последните 20 години, макар че Валентин е последният човек, който можеш да определиш като отявлен патриот, ако съдим по клишето, което съдържа това понятие.
В резултат разполагаме с издание, което ще направи достъпна за много повече хора една книжнина и култура, правени по времето, когато не сме имали лаптопи, но пък сме имали дух, за който сега можем само да мечтаем.