>От "Топлофикация" с любов!

>

Супергрижовност е започнала да проявява столичната “Топлофикация” към клиентите си. Тя, разбира се, не е първата фирма за публични услуги, която бомбардира абонатите си с реклами и на практика предоставя личните им данни за корпоративни цели. Вече сме свикнали да получаваме брошурки от банки, застрахователи и др. с месечните си сметки.
Последният пример обаче е затрогващ. В случая не става дума за отделна брошура или листовка, а за “рекламна площ” върху собствената ви сметка за парно. В долната една трета на страницата има реклама на…частна кредитна институция за малки заеми. Точно под сумата, която дължите на монополиста, е разположен призивът за взимане на мини кредит, а рекламният слоган гласи: “Пари навреме”. Това пък автоматично ви подсеща, че ако нямате пари да платите за парното, можете да се обърнете и към…фирмата от рекламата. Тя от своя страна дава суми до 1000 лв. за има няма 20 минути без поръчител, без обезпечение, без нищо (поне така пише), само да искаш да вземеш. Иначе оскъпяването е сериозно – около 20-25 %. Има малки заеми и за пенсионери – така де, нали взимат пенсии! Ако случайно не се издължите навреме ще ви предложат и удължен погасителен план. Изобщо – голяма грижа, голямо нещо! Много мило наистина…Дали биха пуснали и реклама на климатици?

>Рекет за рекетьорите

>Каква хубава новина в днешната преса! КРС ще глоби мобилните оператори – рекетьори с 1,5 млн. лв. Малко им е, ама все пак е нещо. След като са впрегнали в мафиотска примка 99,99 % от българското население да им снася по малко, но редовно за всякакви неизгодни, неизползвани, продължени по принуда и нежелани договори.
Много положително също така е откритието, че от пускането на жалби срещу тях все пак има полза и рано или късно довежда до санкции. Ето защо потребителите трябва да изоставят мързела и да пускат редовно оплаквания срещу фирмите изнудвачи, които измислят нови и нови начини да излъжат хората, по възможност за по-дълго време.
Иначе на медиите не може много да се разчита за отразяване на хорските проблеми с мастодонти като “Мтел”, “Глобул” и “Виваком”. Причината е, че те вече открито поставят условия за пускане на реклами само срещу неотразяване на отрицателни информации за тях. А при свръхсвития рекламен пазар можем да разберем и медиите.
Иначе тези фирми са много “социално отговорни” и министрите се надпреварват им връчват награди, затова че засаждат градинки, учат ни да пишем грамотно и се грижат за здравеопазването…Което всъщност изобщо не им е работа.

>Измамата на "Витоша ски"

>”Ох, омръзна ми да ме излагаш пред хората”, казва младо момиче на майка си, която се разправя на касите на Симеоновски лифт в София за неполучена отстъпка. Като започне сама да си изкарва парите, сигурно няма да й се струва толкова излагащо…
Става дума за поредния опит за заблуждаваща реклама, при това доста нагъл. Както е известно Витоша си е най-достъпното място за ски в момента, понеже заедно с ползването на Симеоновския лифт и целодневната карта, карането на ден ти излиза 35 лева! А при едно слънчево време, каквото беше вчера, умерено количество народ (баровците, за щастие, не са в София) и добре обработено “Витошко лале”, това си е направо на далавера. Правиш спокойно десет пускания и си свиркаш…Дори ако вземеш ски екип (20 лева), цената ти е колкото да ползваш кабинковия до Бъндеришка поляна в Банско.
На някои хора, естествено, и това им е много, и за тях собствениците от “Витоша ски” предлагат специални отстъпки – 15 % намаление на лифт карта при ползване на пълно ски оборудване от гардеробите на “Витоша ски” или ски учител от “Витоша ски” и 20 % намаление при ползване на пълно ски оборудване и ски учител от “Витоша ски”. Не е малко. С такова намаление паркингът и чаят ще ти излезнат безплатно. Ако, разбира се намалението е реално. А то не е.
Оказва се, че първо, то не важи за полудневно каране, което разбира се никъде не е написано. По-лошото е обаче, че то важи само ако ти издадат лифт картата от самия гардероб, който е горе на “Алеко”. А за да се качиш дотам, трябва да ползваш кабинковия лифт – 14 лева отиване и връщане. Кабинковият лифт обаче е отделна фирма и не ти плаща отстъпка, която е обещал някой друг (това също не го пише в рекламата). Остава да знаеш всичко това предварително и да си се качил с кола или автобус до “Алеко” (защо не и пеша?). Изобщо доста предварителни условия, за да се възползваш от отстъпката, която смело ти обещават от “Витоша ски”
В края на ски деня на касите на кабинковия лифт, зад жената, която с право си търси отстъпката, започва да се събира нервна опашка от хора, които искат да си върнат 5-те лева депозит. (Не че е ясно за какво ти ги събират пък тях? Най-вероятно с надеждата да забравиш да си ги получиш обратно.)
Накрая препатили от опашката обясняват на жената, че е имало и други такива случаи, трябва да документираш измамата, да пуснеш жалба до Комисията за защита на потребителите и след това ти връщат парите…А нервите?

>Ало, ало…

>След като излях гнева си срещу “Глобул” и неговата кампания да продава агресивно пакети със стационарни телефони при положение, че все още има въпроси около качеството на необходимата за това инфраструктура, трябва да призная, че моят стационарен телефон най-после проработи. Това стана след доста нерви, разкарване и накрая … намиране на познат във фирмата. Оказа се, че настройката на телефона може да стане и от разстояние, въпреки че първоначално се опитаха да ме накарат да се разкарвам с апарата из апартамента, докато налучкам най-подходящото място за “връзка с централата”, връзка са клетката, със сателита или каквото и да е там…В интерес на истината, в момента връзката е по-добра дори от тази на БТК. Да видим докога.
Всичко е добре щом свършва добре. Но трябва да призная, че нито аз, нито този, който наистина избра тази услуга, щяхме да го направим, ако знаехме какво ни чака.

>Безобразията на "Глобул"

>Мобилните оператори у нас, и най-вече Мтел и Глобул, са заприличали на циганки, дето продават комплект чаршафи по 15 лева, а после с една пералня си боядисваш всичките дрехи в техния десен – демек, не можеш да се отървеш от тях задълго. Изнудването, което тези компании упражняват върху уязвими групи като нови пълнолетни и възрастни пенсионери, продължава с пълна сила, въпреки че Омбудсманът записа една активност като се изкашля по въпроса.
Не знам как стоят нещата със стационарните телефони на Мтел, но за Глобул се оказа, че тези юнаци продават услугата вече цяла година, без изобщо да имат капацитет за това и без да могат да осигурят технически и на практика ползването й! Т.е. след като сключиш споразумение за 4-5 лв. месечна такса и ти връчат апарата барабар с двегодишен договор, се оказва, че гаранцията телефонът ти да работи е като да имаш ток в Слънчев бряг през август. Може и да има клетка наблизо, но може и да няма. В момента положението е такова, че Глобул се оправдава с фирмата, която му доставя телефонните устройства, но фирмата без никакъв проблем доказва, че устройствата й работят там, където има клетки. Т.е. фирмата се оправдава с това, че Глобул нямат капацитет и не са си свършрили работата. А всъщност не е и нейна работа да осигурява комуникацията.
И докато това тече вече цяла година едни нахъсени момчета и момичета по моловете продължават да мамят деца, внуци и техните дядовци и баби…А какво беше това КРС? Сигурно Комисия за разкатаване на съобщенията.