>Закъсалата Източна Европа и загриженият Запад

>Предупрежденията на финансови анализатори за “големия” финансов риск, който се таи в Източна Европа и който застрашава финансовата сигурност на ЕС е най-голямата наглост, която се е случвала в консултантския бизнес от доста време насам. От една страна е ясно, че поръчителите на “изводите” целят допълнителни финансови инжекции на закъсали финансови институции и други бизнес субекти в собствения им вилает. От друга страна не е тайна, че така те се опитват да задържат и без това намалелите инвестиции в собствените си страни и да не ги пускат да се разхождат наоколо. От трета страна е абсолютно сигурно, че по този начин се опитват да ни прецакат здраво.
Безобразието в цялата история се състои в това, че тези докладчици са същите онези, които даваха рейтинг ААА на финансови групи като “Ей Ай Джи” и така ги приравняваха едва ли не с дядо Боже /прости ми, Господи!/. Т.е. това са същите, които лъжеха в продължение на дълги години целия свят, че дадени банки, застрахователи и пр. са “върха на бора”, а неотдавна се оказа, че те всъщност са във фалит!
Сега се опитват да приложат същия номер, но в обратен вариант. Този път обаче централните банкери на засегнатите страни реагираха навреме. И, за щастие, те вече не са им подчинени, а равноправни /поне за пред хората/ в рамките на ЕС.