>Пука ли му на Economist от цензурата?

>

Още не съм чела съботните вестници, но съм сигурна, че все някъде ще бъде отразена ужасно омерзителната статия на Economist за България, в която ни се подиграват, че каним ЕС колонизатори у нас и припомнят как навремето сме искали да станем република на СССР. Доста хора няма да разберат за тази статия, защото ползването на Интернет у нас все още е далеч от масовост, а тиражите на вестнииците намаляват. В емисиите новини на двете най-гледани телевизии пък не отрониха нито дума по този въпрос, нито поискаха коментар от “гениите”, дето сътвориха тази идея, че да ни се смеят гаргите. Доколкото мернах “Панорама” – и там – йок! А това е нещо, за което е задължително да се търси коментар. Особено след като преди това си дал трибуна на “авторите” да популяризират творението си. Ами да си понесат и последствията!
А от това, че нашите най-гледани телевизии мълчат като … на Economist няма да му се накриви шапката. Не можем да обвиним това издание и в злонамереност, защото само преди няколко седмици ни защити в усилията ни да ни приемат в еврозоната.
Що се отнася до цензурата пък, в условията на глобализация тя става все по-смешна.

>Защо Мюзик Айдъл не ражда звезди?

>

В тазгодишното издание на това предаване има страхотни попадения. Всъщност така ми се струваше и в предишното, и в по-предишното. Като ги слушаш си даваш сметка, че са страхотни, че са много по-добри от повечето български гласове, които слушаш в момента. (За това, че са по-добри от журито няма никакво съмнение.). После обаче някакси става така, че вече никога не чуваш за тях, даже за тези, които са спечелили състезанието и продължаваш да слушаш все същите български гласове, които освен че са ти омръзнали, като цяло са и доста повърхностни. След края на играта звездите от Мюзик Айдъл се появяват тук-там, само за да направят калабалък в някое друго тв шоу, за което продуцентите им взимат и съответните хонорари. (Някои може да ги изтъргуват и за предизборни концерти.)
Парадоксът е, че това предаване, което уж е измислено, за да промоцира млади таланти, всъщност ги затрива окончателно. Причината е, че то всъщност е създадено единствено и само с комерсиална цел, т.е. да акумулира възможно най-големи почалби. А на талантите им бият по една дузпа накрая и повече никога не им дават истинска възможност да пробият на сцената.