>Една снимка = 1000 думи

>Не е по сведения на очевидци, но според запознати мисълта от заглавието принадлежи на Конфуций. Този човек със сигурност не е имал понятие що е то PR, но това е силата на гения – да предчувства прииждащото бъдеще.
Напоследък мисълта на Конфуций ни напомня информационна агенция novinite.com. Тази агенция е чудесен източник на информация, списва се професионално и, макар и на английски, понякога от нея можеш да научиш повече отколкото от медиите на български. Но тъй като собственикът на novinite.com e собственик и на PR бизнес, новините и рекламата често си омешват шапките.

От тази снимка на Меглена Кунева например трябва да разберем, че ако я изберем за президент тя ще ни донесе какво? Работни места!

А от тази снимка на президента Първанов, трябва да разберем, че той ще ни донесе какво? Пази Боже!
Ама и тоя човек трябва повече да внимава къде стои…

>Данъчните събират жълти стотинки

>Интересното на това заглавие е, че то има и буквално, и преносно значение. Сега ще разберете защо. След като в. “Сега” огласи доклада на НАП, от който става ясно, че данъчната събираемост е под планираното, а бюджетът е заплашен от актуализация, данъчните решиха да излезнат с по-положителна новина (или пък някой им подсказа тази жизнеутвърждаваща идея). Така за последния срок за подаване на данъчни декларации за физически лица, който е на 2 май в понеделник, те пуснаха на медиите окуражаващата информация, че само от 10 души ще съберат 4,5 млн. лв. данъци. Браво! И понеже медиите ги мързи да отидат до данъчните служби, пропускат много любопитна подробност…
В края на миналата седмица в столична данъчна служба цари леко оживление. Трябва да се признае, че работата е много добре организирана. Взимат се електронни билетчата, служителите са много и редът ти идва бързо. Решила съм да отида лично, понеже не съм сигурна, дали трява да вписвам едни 2 сотинки от годишното изравняване в данъчната си декларация и съответно дали да ги плащам. Допреди няколко години имаше изрично указание да не се занимаваме с жълтите стоники при изчисляването на данъците си. Тъй че отивам на гишето, подавам си декларацията и данъчната ми казва, че трябва да си напиша двете стотинки и след това да отида да попълня платежно нареждане и де си ги внеса. Щом трябва, значи трябва, въпреки че и моят и нейният труд за времето, което губим около тия две стотинки, струват много повече от тях…Прилежно отивам до гишетата, които са всъщност банкови гишета на СИБанк в салона на самите данъчни, и се захващам с близкото до абсурда занимание да попълвам платежно за 2 стотинки. Обаче няма проблем, аз имам слабост към абсурда, още малко и ще ми достави удоволствие…Само няма да ми хареса, ако ми искат такса превод – не ми искат. Хубаво. В това време на гишето до мен се разгръща препирня. Данъкоплатка на средна възраст си признава, че трявало да внесе 2 стотинки, ама й се видяло много неуместно, затова си написала платежното нареждане за един лев. Данъчната (или служителка на СИБанк, не знам) мисли около 5 секунди, и съвсем правилно решава, че не е редно да взима на жената 98 ст. повече. Жената обаче не се дава: “Ама моля ви се не ме занимавйте с глупости! Как така ще внасям две стотинки? Това е смешно. Вземете си там другите за някой на който не му достигат.”, наивно предлага жената. Ще ми се да й кажа, че ако тя дължеше на държавата 98 ст., държавата нямаше да й ги опрости, но я поглеждам и се отказвам. Много е решителна. Данъчната обаче също не се дава, с което ми се издига в очите. Препирнята образува по-голяма опашка на гишето. Естествено, намесват се и хората от опашката. “Ама вие какво? Аз имам да внасям 1 стотинка и си я внасям.”…”Ами да! Аз имам 12 стотинки и аз се редя.”, казва друг. Аха, мисля си, значи моята работа не е изключение и тука сме се наредили цяла група прилежни данъкоплатки, които трябва да внесат от 1 до 12 стотинки. Страхотно. Вече се чувствам по-добре. Така де, ако нещо се случва по-често, то престава да изглежда толкова абсурдно. Накрая жената се предава и отива да попълва ново платежно – за две стотинки. Така й се пада като се прави на много щедра към държавата.
Докато ми обработват платежното нареждане започвам да смятам…Ако 3 милиона работещи българи внесат по 1 стотинка колко ще се получи? 30 000 лв. Хм… Май няма да им стигнат за увеличение на пенсиите.