>Пенсионна – да, но защо реформа?

>Коледната мания постепенно ме обхваща…И докато вися в някаква пробна и нахлузвам някакви неща, без които мога, чувам, че в магазина влиза жена, която очевидно идва да разговаря със собственика за работа. Собственикът явно не се притеснява, че в магазина има клиент и си води разговора ей така от тезгяха. Ставам неволен свидетел на интервюто за работа. Гласът на жената е силен и ясен, говори за енергичен човек. Не мога да определя възрастта – може да е 30, 40, 50 години…В един момент с изненада чувам как търговецът директно “отсвирва” кандидатката заради възрастта й. Започва да ги суче някакви от рода на това, че имал две продавачки в различни възрасти и търсел нещо по средата…(малко тъпо го беше измислил). Жената запазва самообладание, разменя още няколко думи от любезност (между другото става ясно, че е с висше образование) и си отива. Поглеждам скришом през пердето – около 60-те е.
Чудя се с какво точно ще й помогне на тази жена т.нар. пенсионна реформа, която ГЕРБ пробутва през задния вход. Естествено с нищо. На нея даже и Европейската политика за недискриминация не й помага. Единственият резултат от тази “реформа” е, че човек ще може да получава с няколко години по-късно мизерната пенсия, с която пак няма да може да живее. Е голяма реформа, няма що!
Политическото безсилие по отношение на пенсионната система в България е трагично. То започна преди 20 години с въвеждането на точковата система и продължава до днес с пълна сила. Разбира се, един от основните проблеми и тук е, че България си остава държава, в която изпълнителната и законодателната власт продължават да отказват да събират дължимите осигуровки. Всичко друго са някакви странични вредни последствия. Но, разбира се, най-лесният начин да си оправиш малко финансите е да прецакаш народонаселението. Винаги е било така. Защото увеличението на възрастта за пенсиониране с една година не е просто увеличение с една година. По отношение на трудовия стаж то е увеличение с няколко години…А както се вижда от примера с магазина, през тия последни няколко години някой просто ти казва, че си търси по-млада продавачка.