>Вместо онлайн уроци – почасова работа

>Напоследък един лайтмотив обикаля наоколо, като се заговори за висше образование. Той е любим на министъра на образованието Сергей Игнатов и гласи, че на българските студенти им трябва дистанционно, онлайн и всякакъв вид неприсъствено обучение. Това, което провокира коментара ми, беше пояснението, че такова обучение трябвало най-много на студентите, които ходели на работа.
Нямам нищо против онлайн обучението, като изключим факта, че това е един от най-скучните видове обучения в света (аз лично съм пробвала само един такъв курс, но не можах да го довърша, понеже щях да почина от скука…). Смятам все пак, че като добавка към нормалното обучение си го бива.
Проблемът на българските студенти, които работят обаче, не е липсата на онлайн обучение, а на възможности за почасова работа, която да им позволява все пак и да учат. Огледайте се наоколо. Сигурно всеки познава поне един студент, който се е отказал от следването заради работата или който ходи на работа и съответно никога не ходи на лекции и упражнения.
Основна причина за това от една страна е безотговорността на българските работодатели, на които въоще не им пука от факта, че студентите все пак трябва и да студентстват. На безотговорността на българските работодатели обаче трбва да се отговори с отговорност от страна на самите университети. Защо българчетата, които учат в чужбина, работят, но ходят и на лекции? Ами защото не им позволяват да работят повече от определен брой часове седмично и някои университети дори изрично ги карат да подпишат декларации или вид договори в този смисъл. Защото знаят, че иначе няма да им никакви студенти. А работодателите, като видят че няма как, предлагат им работа колкото им е позволено.
Засега обаче българските университети отговарят на безотговорността на българските работодатели с…офлайн.

1 thought on “>Вместо онлайн уроци – почасова работа

  1. >Това е така, но ако се отнася до градовете с висши училища.
    Ако някой живее в малък и отдалечен град, където стандартът на живот е нисък, и няма възможност да отиде да учи (и живее)в София, Пловдив или Варна, той е обречен. Ако са качествени, дистанционните форми на обучение биха били една добра възможност и алтернатива на преместването в друг град с цел учене.

Коментари са забранени.