>Харесвате ли работата си? (За Конфуций и ръбовете)

>

Наскоро попаднах на една изключително непрофесионално оформена статия в сп. “Мениджър”. В нейния анонс и заглавие се съобщаваше, че ще бъде представен метод за самооценка на това доколко е подходяща за вас работата, която работите, след което никъде в статията не се описваше какъв е всъщност този метод?! Прочетох я няколко пъти, за да се уверя, че не пропускам нещо, но- уви!, това, дето мислех, че сигурно го пропускам, просто липсваше. А методът се нарича 10-10-10 и съдържа четири въпроса. Казва се, че трябва да си отговориш на тях за 10 минути, 10 месеца или …10 години. Оттук нататък обаче не ясно какво следва ако си отговориш положително на 50 % от тях или на 2/3, или само на 1? (Ясно е, че ако си отговориш с “да” и на четирите, значи с работата ти сте ок.)
Въпросите обаче все пак си струват и могат да ви накарат да се замислите. Ето ги и тях.
1. Харесвате ли хората, с които работите?
2. Научавате ли нови неща?
4. Прави ли ви щастлив това, което работите?
Личното ми мнение е, че трява да отговориш с “да” поне на два от тях, иначе положението с избора на работа рано или късно ще е безнадеждно. И във всички случаи, хубаво е сред отговорите с “да” да е винаги и №4. Или казано с други думи:”Намери работа, която обичаш, и няма да работиш нито един ден през живота си” (Конфуций). На което, за съжаление, може да добавим:”Винаги може да се намери някой ръб, който да вгорчи работата, която обичаш” (автор-неизвестен).
 

4 thoughts on “>Харесвате ли работата си? (За Конфуций и ръбовете)

  1. >Е, малко са хората, които имат щастието да започнат и да завършат с една работа. Животът си е постоянно движение и търсене на по-добро, защото дори ако една работа днес е добра, утре нещата може да се променят.

  2. >Преди ден или два публикувах нещо по темата в моя блог… Според мен, ако работата те прави щастлив, ти наистина си от щастливците. А те са малко, но все пак, ги има. И Слава Богу, защото работата е доста голям процент от живота и като цяло влияе на общочовешкото щастие 🙂

  3. >Работата ми е да си търся винаги нова работа, за се усъвършенствам в постоянната си работа – търсене на все нови и нови работи!

  4. >"Винаги може да се намери някой ръб, който да вгорчи работата, която обичаш" (автор-неизвестен).

    За съжаление в България това е като дадено по условие.Особено пък, ако си свързан в работата и зависиш от колективната посредственост.

Коментари са забранени.