>Предизвикателно за блоговете

>Движението на демотиваторите е чудесен начин да се позабавляваш и да се опиташ да се измъкнеш от клишетата, които ни набиват в главите всеки ден и от всички страни – пряко, косвено, дистанционно и телепатично. Despair,Inc например е един от източниците на чудесни лафове, придружени от подходящи илюстрации. Ето и няколко примери. Индивидуалност: “Никога не забравяй, че си уникален. Също като всички останали”. Съмнение: “В битката между теб и света, заложи на света”. Лудост: Не е лесно да разбереш колко ненормални могат да бъдат някои хора. Особено когато ти си луд”…
Най-често демотивационните движения издават календари с подобни мисли. Такива вече има и в България, а в последния – за 2010 г. – има лаф и за блоговете. Ето го и него: “Никога не е имало толкова много хора, които имат да казват толкова малко и които казват толкова много на толкова малко…” Ако го прочетете внимателно ще видите, че казаното си е злобно отвсякъде. Защото ако звучеше така: “Никога не е имало толкова много хора, които казват толкова много на толкова малко”, можеше и да е приятелско намигване. В пълния си вид обаче отива повече към обида. Както и да е. Чувството за хумор е тънка работа.
Все пак този лист от календара ме накара да се замисля за ползата от блогърстването, въпреки че не е задължително нещо да има височайш смисъл, за да го правиш /какво да кажем за голфа тогава?/. Изглежда, че за спечелване на социални каузи този тип дейност е по-скоро непечеливш. Примери: май все пак ще ни следят имейлите, децата влязоха в Биг Брадър… Сигурно има и положителни примери, ама нещо не се сещам. Вярно е, че казионните медии преписват от блоговете и отвреме на време дори си пълнят страниците с тях. Но дори и да се влияят от това, което пише в интернет пространството, фактът, че те не са свободни, отново поставя под въпрос смисъла на блогърстването в неговия граждански аспект.
От друга страна блогването може да бъде и много приятно. Например фактът, че 16-годишната австралийка Джесика Уотсън обиколи света с яхта, разказвайки своето пътешествие на блога си на живо на целия свят, е много як! Както и стотици други неща…Или ако трябва да напишем едно мотивиращо изречение за блогването, то може да звучи и така: “Никога не е имало толкова много хора, които се забавляват толкова много с толкова малко…” /имам предвид пари :)/.

7 thoughts on “>Предизвикателно за блоговете

  1. >Знаеш ли, че само преди месец щях да се съглася с някои от обобщенията в Despair,Inc. В последната година четох много предсказания за гибелта на блоговете и изместването им от социалните мрежи. 90% от блоговете в България се четат от около 10 човека дневно. Другите сайтове,които с охота даваха място на блоговете, днес се ориентират единствено към комерсиалност.Толерират се, около 50-60 блога с открита или зле прикрита комерсиалност, а за останалите вратите са затворени. Свежото, чието бутонче виждам и тук е пример за подобно поведение. За шест месеца поне 50 от блоговете, които четях и пишеха редовно са спрели или изтрити.
    Има, обаче нещо друго- имам профили в почти всички социални мрежи, но първото място където влизам е списъкът ми за четене. Просто е различно- нестандартни мнения, поднесени от хората, с които всеки ден си в контакт. Може да са на другият край на света, но са истински хора. Това не може да се замени и мисля,че до гибелта на блоговете е още далече. Много далече.

  2. >И аз така мисля.:)На два пъти съм си изтривала блога, но после ми домъчняваше и си го възстановявах. Все пак си е прозорче към света по твой избор.

  3. >От известно време чета само блогове, омръзна ми от този БигБрадър, силикон и дрън дрън.. Блоговете тепърва ще стават още по-ценни.

  4. >"Младо" блогърче съм и тепърва я почвам блогинщината /малко май на бюрократщина удари, извинявам се/ и нямам намерение да се отказвам и да го заместя с друга социална мрежа. Без да се хваля, но с гордост заявявам, че нямам профил във "Фейсбук", "Туитър" и тем подобни. Дори "Скайп" използвам веднъж месечно, а може и по-рядко. Та нека си блогуваме! 😀

  5. >tcvetelinka@, от блоговете човек може да се информира почти за всичко, ако ги е подбрал правилно

  6. >Kal4o,успех с блогването. Що се отнася до Скайп и Фейсбук наистина са малко досадни, но понякога помагат в работата, пък и да намериш стари познати.

Коментари са забранени.