>Спас Русев ни показва изложба на Зенг Бейкън (Джаксън Фанджи)

>
В бедната на културен живот София (особено що се отнася до изложби) в момента има две съперничещи си експозиции. И двете използваха хитри PR трикове за привличане на посетители. Едната – на съвременния китайски художник Зенг Фанджи, пробута изпитан метод. На откриването организаторите домъкнаха световно изестна манекенка в пенсия (Ел Макферсън – Тялото) и моден ас (Томи Хилфигер). Малко преди втората пък – тази на известния български художник Никола Танев, НХГ пусна информацията, че част от 28-те откраднати картини на Танев са намерени в Лондон. Също добър трик – медиите не обичат да пишат за изкуство, но обичат да отразяват престъпления.
Преди да отида на Фанджи един приятел художник ми казва, че китаецът е най-обикновен плагиат, комерсиално настроен “творец” с усет към парите. Това, естествено, още повече ме заинтригува, и аз отивам да го видя, като садистично мъкна с мен същия човек, който вече го е гледал. И действително, двете зали на Галерията за чуждестранно изкуство, в които са наредени няма и 20 картини, можем спокойно да наречем зала “Франсис Бейкън” и зала “Джаксън Полак”. (Това е Фанджи.)
(Това е Полак). Разбира се, през погледа на Зенг Фанджи. Не познавам добре Франсис Бейкън, но един бърз преглед на картините му в интернет ме убеждава, че познатът ми е напълно прав. То и самият художник не крие, че е повлиян от него (също хитър трик да оправдаеш плагиатство). На Полак обаче съм му фенка и като влизам във втората зала, първата ми мисъл е: “Е-е-е, не! Полак е сто пъти по-готин!” Наистина, китаецът е доста хитър – взима двама души от миналия век, които вече са адски известни и нещата им са зверски скъпи, и започва в същия дух…Хм, може и да не съм права. Ама че съм зла…Обаче като се сетя, че изложбата я организира Спас Русев – човекът, който събра на една яхта покойния контрабандист Иван Тодоров Доктора и финансовия министър по онова време Милен Велчев, и ме обхващат едни съмнениня относно информациите, че китаецът е продал картина за 10 млн. долара. Търся, търся в интернет, обаче нещо не мога да я намеря тая картина. Не, не, не казвам, че я няма. Обаче покрай Спас Русев се сещам за една весела комедия с Хю Грант, в която той играеше галерист, при който мафията обичаше да продава картините си…Ау-у, много съм зла! Спирам. Вижте изложбата – ще придобиете представа не само за съврементата китайска живопис, но и за творчеството на двама известни художници от 20 век.

Иначе, аз ви препоръчвам по-горещо изложбата на Никола Танев – обширна, разнообразна и прекрасна. Чак сега разбирам, че човекът е бил в немилост след 9 септември 1944 г. Сигурно това е и причината едва днес да имаме възможност да добием пълна представа за творчеството му. И ако трява да добавя още нещо, за да ви убедя да отидете – не забравяйте, че го крадат. При това в Лондон…

2 thoughts on “>Спас Русев ни показва изложба на Зенг Бейкън (Джаксън Фанджи)

  1. >Кой ти беше чувал за Никола Тенев. И аз след информацията за кражбите се зарових в нета, разбрах за кво става дума. Много обичал да ходи да рисува в Карлово и… такива работи. Харесва ми, повече от гореописания плагиат-горкия милионер

  2. >Освен тичипно българските къщи, има много хубави неща, от годините, кото е прекарал в Германия – чист импресионизъм в напълно различни гами.

Коментари са забранени.