>Въпросът не е в парното

>Това, че Софийският университет може да хлопне кепенци поради липса на пари да си плати парното, ще бъде мно-о-ого лош ПР за правителството. Направо ще си е чиста излагация. И поради това мисля, че в крайна сметка няма да се случи. Понеже всички правителства много държат на ПР-а. А за премиерите да не говорим…Трябва да се отбележи, че дори по време на Жанвиденовата криза, до такова нещо не се стигна, а едно подобно сравнение направо е пагубно за имиджа на премиера. Още повече, че въпреки всички световно-икономически кризи, все пак сега не сме толкова зле, котлкото бяхме тогава. В такъв случай какво ще излезе – че или някой е доста некадърен, за да се оправи с най-елементарната част от държавните сметки, или някой се заяжда с Алма Матер.
Не че няма за какво да бъде критикуван СУ. Той може да бъде критикуван за много неща и най-вече за това, че една не малка част от преподавателите му не ходят редовно на работа и проявяват безотговорност и повърхностност в работата си. Ето нещо, на което следва да се обърне по-сериозно внимание. Но парното определено няма връзка с този тревожен образователен проблем. Изглежда обаче е по-лесно да врътнеш кранчето, отколкото да се справиш с нещо такова като безхаберието например. СУ може да бъде критикуван и за други неща – например за факта, че макар и да е най-старото учебно заведение, все още прилага само на хартия кредитната система и студентите му на практика нямат никаква възможност да избират каквито и да е предмети, а учат и се явяват 100 % на това, което им се спусне отгоре. Не че е сложно да се реализира, но пак няма да е в интерес на (всички) тези, които преподават. Защото ще има такива, които студентите няма да изберат. Но и това няма връзка с парното. И пак излиза, че е по-лесно да спреш парите за сметки, отколкото да спреш инерцията.
Излагацията със зимното отопление обаче повдига още един въпрос. И той е за цената на висшето образование. Таксите в България за този вид обучение са символични и дали затова или и по други причини, но и качеството му започва да прилича на таксите. Защото ниските такси са добри от социална гледна точка, но не са добри от гледна точка на отговорност на индивидите към най-високите етапи от образователното усъвършенстване. Вярно е, че има примери на държави с добро образование и никакви такси за студенти – Франция, Дания, доскоро (а може би все още) и Германия. Обаче те са богати, а ние не сме. И евтиното (социално) ни излиза скъпо. Може би е време да се реши какво все пак предпочитаме – масово висше образование проформа или висше образование с тежест за обществото и икономиката. А високата цена може и да не пречи на достъпа. И това вече е измислено как да става.

3 thoughts on “>Въпросът не е в парното

 1. >Въпросът както винаги опира до пари. Оказва се че Пари за СУ и т.н. други Университети има- достатъчно, въпросът е в кой джоб или по-конкретно за покупката на колко апартаметнчета за сина/дъщерята на кои професори и преподаватели отиват тези пари.
  Ако искаш хвърли око на този блог, там има писано много точно по темата.
  http://nikolarachev.blogspot.com/2010/10/blog-post_19.html

 2. >За жалост нещата никак не опират до пари, защото колкото и средства да се вложат в една прогнила образователна система, пак нищо няма да се получи. Всъщност, какво толкова се е променило в образователната система през последните 20 години? Същите преподаватели преподават по същия начин в същите сгради… Само дето се нароиха един куп нови "университети", чиито дипломи пет пари не струват. И преподавателите вземат по няколко заплати от няколко университета, а политиците дърпат парички от европрограмите.

  И реторично погледнато, богатите страни може би затова са богати, защото наливат по-голямата част от бюджета си за образование.

  Hinkoff, ти добре посочваш на г-жа Виткова някои проблеми, но тя не е расла по дърветата и познава системата много по-добре от теб, защото и в министерството на труда, и в министерството на икономиката е имала възможност да се запознае отблизо с "майсторлъка" на симеоновото правителство.

 3. >Всъщност университетските преподаватели в България не са добре платени, а точно обратното…В колкото и университета да преподават /поинтересувай се от часовата им ставка/. И освен това, за съжаление, парите по европрограмите за образование почти не се усвояват…Както правилно отбелязваш, съм информирана по въпроса.

Коментари са забранени.