>Кара ли ви се електромобил?

>

Имам познати, които днес щяха да се разхождат на Витоша, но се отказаха, защото над България тъкмо днес щели да преминат радиоактивни частици от Фукушима. Мисля си, че по-скоро би трябвало да организираме всенародно веселие на открито, че сме толкова далеч и нищо не може да ни се случи. Поне този път…Хората обаче се страхуват. Страхуват се и от сянката на радиоактивната заплаха. А иначе не знам дали вчера същите хора са си изгасили осветлението за един час вечерта в Деня на Земята. Аз лично не го направих. Не можах да се лиша от две удоволствия като тези да догледам една романтична комедия и да почета една кримка…Много елементарно от моя страна наистина.
А докато се страхуваме от радиацията от Фокушима не е лошо да помислим дали е от първостепенна важност да имаме електрически автомобили (може би за да ходим с тях до пазара) и дали не беше налудничаво безотговорно, когато някои от нас през зимата си оставяха климатиците в офисите пуснати в събота и неделя, за да не се изстуди твърде много помещението. И за още десетки случаи, в които сме разглезени да ползваме ток, а бихме могли да го спестим.
Според едно широко разпространено мнение изборът между това да развиваш ядрена енергетика и да не го правиш е като това да избереш дали да останеш “на дървото при маймуните” или да слезнеш от там и да отидеш при богатите и преуспелите. Да, все още най-развитата страна в света, САЩ е окичена с АЕЦ като коледна елха. И не само тя. Въпросът обаче напоследък започва да стои така: при маймуните или при мутантите?
Сигурна съм, че когато погледне заплахата в очите, всеки би избрал компанията на маймуните. Но тогава е късно.

4 thoughts on “>Кара ли ви се електромобил?

  1. >хубав коментар:)
    тази мнима радиоактивна опасност за българия, толкова се преекспонира от медиите, та човек почва да се чуди, какво всъщност се крие зад тази масирана пушилка? хубаво ще е ако има поне пропагандният ефект за свикване на референдум за строителството на аец белене. поне това
    аз лично бих си купил ако не електромобил, поне хибрид. собстевениците им ползват доста преференции, особено в лондон-по ниски данъци, не плащат такаса за влизане в центъра,за електромобилите дори има паркинги с ел. контакти за безплатно зареждане и т.н. а и разхода на гориво и вредни емисии рязко намалява:))

  2. >И аз бих се купила, но за да има толкова много достъпен ток, трябва да има АЕЦ-ове…

  3. >Аз също съм „за“ ядрената енергетика, ужасно ме дрзнят тези вятърни генератори набучени безразборно навсякъде. АЕЦ-ок. даже два:) Стига да не ги проектират и строят руснаците. Идеята за още един реактор в Козлодуй по ми харесва.

  4. >В Япония има 55 реактора! Е, вече без един! И това е нацията, сърбала попарата от атомните бомбардировки и лъчевата болест! Луди ли са?! Ако са луди – защо са сред най-развитите нации в света?!
    У нас всяка година 900-1000 човека губят живота си при автомобилни катастрофи. Не чувам Мартин Димитров да иска забрана на автомобилите в България!

Коментари са забранени.