>ЗдравоСловно отслабване с…паста и пица

>

Миналата седмица блокирах една реклама в блога си, която беше за “здравоЗловно отслабване“. Очевидно неграмотността вече се шири и сред авторите на рекламни текстове (дали да не ги пратим и тях да направят по един тест на PISA?). Блокирах я, не само защото е отвратително да четеш реклами с правописни грешки, а и защото вярвам, че всички начини за отслабване с хапчета, добавки и други подобни са толкова вредни за физическото здраве, колкото гледането на карти е вредно за психическото. Целта на този пост е да пропагандира т.нар. средиземноморска диета откъм италианското крайбрежие, след като с очите си видях огромната пропаст, която зее между българското разбиране за италианска храна и истинската й същност.
Струва ми се, че истинската й същност залага на т.нар. хранителна пирамида, дето са ни я преподавали в училище. В нея най-отдолу са зърнените храни (т.е. най-много трябва да се консумират), после зеленчуците и плодовете, след това млечни, яйца, риба, месо и накрая на тясното връхче т.нар. “за душата”, разбирай – сладките неща.
Чувала съм, че от италианската паста не се пълнеело, понеже била много специална и такава нямало у нас. Може и така да е. Скромните ми наблюдения обаче са, че италианците освен пастата, наблягат само на доматения сос, като хвърлят вътре или малко пармезан в добавка или две три хапки риба. Може и някакво месо, обаче месото по принцип се яде не по-често от веднъж на три дена. А как ние я разбираме пастата? Ние я разбираме с шунка, гъби, сирене и половин кило настърган кашкавал отгоре. Това, естествено рязко вдига калоричността.
Същите са и идеологическите разлики между българската и италианската пица. Италианците правят един тънък блат, заливат го с доматения сос и малко зехтин, мятат някое и друго парче моцарела отгоре (ама не да я покрият със сирене като пъзел) и…толкоз. Как ние я ядем пицата? Ами слагаме й пак сирене, шунка, кашкавал и гъби, кисели краставички, лук, чушки, пиле, защо не и малко луканчица, и накрая я покриваме с настърган кашкавал, като че ще я предпазваме от слънчево изгаряне. Така пицата се превръща от тесто с нещо отгоре в “нещо” с тесто отдолу. И вярно, че не става за отслабване.
Какво да кажем за салатите? Консумирането на зеленчуци за българина се е превърнало в ядене на салати, за които най-важното е да са големи и вътре да има много неща. Нашите салати са на принципа – “Дай всичко от хладилника!” и “Колкото повече – толкова повече!” А то като е по много – и от салати се дебелее. Истинското ядене на зеленчук си е просто ядене на зеленчук – резнат на две с малко сол и зехтин в добавка (но не е задължително).Хранителни добавки за здраво сърце от Silabg.com
Изглежда, че италианската кухня, подобно на китайската, страда от национални “подобрения” в зависимост от това какви са вкусовете на страната, в която се приготвя. Казват, че това, което се яде в Китай има малко общо с това, дето си го поръчваме за вкъщи от китайските ресторанти.
Тъй или иначе с паста и пица наистина може да се отслабне (проверено е), само че като се набляга на пастата и тестото, а не на добавките. Ето една примерна програма: закуска – кафе и бисквити, обяд – паста (по италианския начин), вечеря – пица (по италианския начин). Между обяда и вечерята може даже да изядете един сладолед, но приготвен по